26 augusti och här händer det saker minsann.

DN/Synovate har gjort en ny mätning. Höstens första, och siffrorna är en aning svajiga, ska erkännas.

Efter en sommar av våndor, ve och hat så tycks svenska folket ha omvärderats sina politiska åsikter en aning. Av de åtta partier som idag sitter i riksdagen hade fyra stycken åkt ut om det varit val idag. Såväl Kristdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartier som Sverigedemokraterna ligger risigt till. På riktigt. Eller, på låtsas egentligen eftersom det är oerhört otroligt att de alla fyra skulle ryka i nästa val, men ändå. Vissa av dem skulle saknas mer än andra, om vi säger så.

Mitt i raset så gasar Moderaterna och gör en jätteökning med 4.5 procentenheter upp till 36.9. Hej och hå. Övriga partier håller sig ganska stabila, vad det verkar.

Så, hur analyserar vi då det här?
Vi kan väl konstatera att Sverigedemokraterna faller i och med katastroferna i Norge i sommar. Något som partiet själva inte riktigt kan, eller kanske snarare inte vill, se. I Svd meddelar Sverigedemokraternas pressekreterare Linus Bylund att – Vi har stått oss bäst av de mindre riksdagspartierna. Även om man räknar in Synovates mätning har vi ett snitt på 6 procent. Enligt SvDs rapportering så tror denne Bylund heller ”absolut inte” att partiets hantering av terrordåden i Norge skulle ha minskat väljarnas förtroende för partiet. Däremot har han en teori om att det är möjligt att fler väljare skäms för att säga att de sympatiserar med Sverigedemokraterna nu.

Det ekonomiska läget är sedan en orsak till såväl de små partiernas ras som Moderaternas uppgång. När världen ter sig orolig sluts det upp bakom den sittande regeringen. Att Moderaterna sedan också nyligen gav beskedet om att slopa det femte jobbskatteavdraget var ett vinnande drag.

Spänningen är ju kanske inte olidlig, det är ett tag tills vi ska gå till vallokalerna igen, men nog är det intressant.

DN: http://www.dn.se/ledare/huvudledare/ansvar-framfor-allt-1
SvD: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/sd-rasar-i-opinionsmatning-svdse_6418906.svd
SvD: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/fyra-partier-under-sparren_6417024.svd

9 augusti och vi säger tack och hej.

Lars Ohly avgår som partiledare.
Vilken överraskning.

RSS 2.0