28 juli och hur försvarar man det här?

Tänk dig följande:
Brevid dig sitter en relativt jämnårig person. En man som ser ut precis som vem som helst. Kanske kunde han varit din granne, eller kassören i mataffären. Men den mannen är inte vem som helst, han är inte din granne men han är någons granne, och han har alldeles nyligen mördat massor av människor. Brutalt skjutit ihjäl politiskt aktiva ungdomar och bombat ditt lands regeringsbyggnad. Skulle du vilja försvara den mannen?

De flesta av oss skulle blankt säga nej. Jag erkänner att jag skulle ha svårt för att göra det på det sätt han faktiskt förtjänar. För alla människor förtjänar en försvarare. Oavsett vad man gjort sig skyldig till, och oavsett om man ångrar det eller ej. Men att försvara en terrorist och massmördare kan inte vara lätt, inte på en enda liten fläck. För som DN skriver idag om Anders Behring Breivik: "Han uppvisar ingen som helst ånger över försöket att utplåna nästa generations ledande socialdemokrater. Tvärtom tycks han vara stolt över det helvetiska lidande han orsakat".

Men Behring Breivik har rätt till en försvarare, och ska självklart ha den bästa han kan hitta. Precis som alla andra. Det är grunden till det demokratiska samhälle vi önskar, och det är grunden för att vi ska kunna leva efter lag och rätt. Självklart ska han ha en försvarare, men det måste vara ett otroligt svårt jobb. Ingenting annat än hemskt jobbigt. Att sitta i ett rum och lyssna på den här mannens utläggningar och avsaknad av ånger, det kan inte vara annat än fruktansvärt. Ändock måste den här advokaten sköta sitt jobb på det bästa sätt han kan. All heder åt hans ork och uthållighet för en av demokratins grundpelare om juridisk hjälp.

DN: http://www.dn.se/ledare/huvudledare/hall-huvudet-kallt



27 juli och vart tog svälten vägen?

Dagens fråga: vart tog rapporteringen om svälten vid Afrikas horn vägen?


(svar:långt ner på respektive Drakes webbsida. Långt ner).

27 juli och var och en ansvarar för sig.

En sak i anslutning till medias rapportering av händelserna i Norge stör mig: att man talar om Anders Behring Breiviks barndom och brist på kontakt med sin far som en orsak till händelserna. Visst sätter säkert en tråkig barndom sina spår, om han nu haft det, men det ursäktar inte hans beteende och agerande. Varje människa ansvarar för sina handlingar! Jag för mina, du för dina och Behring Breivik för sina. Var och en ansvarar själv för det han eller hon gör, så enkelt är det. Precis som Lisa Bjurwald säger till Dagens Nyheter så tror jag man försöker förstå varför det här har skett, och finner då någon form av förklaring i hans barndom. Må så vara, men vi ska vara försiktiga med att dra det längre än så. Det ursäktar inte hans beteende.


Svenska Dagbladet har övergett händelserna i Norge i dagens ledare. Istället ägnar de sig åt det scoutläger som går av stapel i veckan i Skåne. Ingen mer kommentar om det.


DN: http://www.dn.se/nyheter/varlden/experter-terrorist-ar-ratt-ord

26 juli och nu jäklar.

Så sitter jag då här, på altanen i byn med solen i ögonen och fötterna upplagda på pallen. Idylliskt och vackert. Förundras och förskräcks över helgens händelser i Norge där allt för många mist livet, och då ett sår på demokratin har uppstått. Regeringsbyggnader i centrala delar av huvudstaden bombas. Politiskt aktiva ungdomar, precis sådana som jag själv, skjuts kallblodigt ihjäl under ett politiskt läger. Det finns faktiskt inga ord alls för det inträffade, bara ilska och sorg. Jag kan även få en känsla av "jävlar anamma" när jag läser om det här, att nu jäklar ska vi jobba ännu hårdare för den politik vi tror på!

Precis som Dagens Nyheter skriver i dagens ledare så får vi inte låta dem som gör sådana här saker styra oss. Att han ville utplåna nästa generations politiker och ledare gör att jag känner ännu starkare hur viktiga våra politiska ungdomaorganisationer är. Det är vi, de unga politiskt aktiva, som är morgondagen. Framtiden. Det är vi som ska leda landet och det är vi som ska stå upp för demokratin. Det är något av det finaste som ett land har, och någonting som både behöver uppmuntras och tas om hand. Självklart ska inte en dåre som Anders Behring Breivik få styra oss, han ska inte ens få nudda oss. Hans dåd berör oss, men det får inte rubba den plats vi står på eller de utmaningar vi står inför!

DN: http://www.dn.se/ledare/huvudledare/han-far-inte-styra-oss
SvD: http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/terroristens-varldsbild-en-islamofobi-pa-steroider_6348348.svd

RSS 2.0