25 mars och vilket är det sunda förnuftet?

Nu måste jag irritera mig lite. Igen. Som vanligt. Och det är ett av mina favoritämnen dessutom. Hej och hå.

En viss Göran Skytte har plitat ner sina åsikter i dagens Svenska Dagbladet. Dagens åsikter är att HBT-certifiering, som utförs av RFSL till företag och/eller organisationer som undervisas i eller ansluter sig till ett HBT- perspektiv, är gojja. Dessutom har han haft mage till att sätta HBT-perspektiv inom situationstecken. ”HBT-perspektiv”.

Om någon frågar efter min åsikt i det hela, som vi ju nu kan låtsas att ni alla gör, så är HBT-perspektiv och –certifiering väl en alldeles strålande sak. Skytte frågar sig när, hur och varför det blivit viktigt att ha ett homo-/ bi- /trans-perspektiv på exempelvis en tandläkarmottagning, och det kan jag svara dig på här och nu: för att det visar att de som jobbar där har vetskap om HBT-frågor och förhoppningsvis ett öppet sinne för din läggning. Därför. För att HBT-frågor bör uppmärksammas. Därför. För att HBT-personer ska bemötas på samma sätt som du och jag gör, och det kan vi åtminstone hoppas på på en certifierad HBT-organisation. Därför.

Göran Skytte funderar vidare över begreppet ”hen” som varit den senaste månadens, så kallade, snackis. Han undrar om en pedagogik där order ”hen” används istället för ”han” och ”hon” kommer skapa om människan, men svarar sedan illa kvickt sig själv att så inte är troligt. Men varför inte, kan jag då undra? Det kommer ta tid, givetvis kommer det ta tid, flertalet generationer antagligen, men jag tror att ”hen” kan fylla en god funktion och kanske skapa en viss förändring. Dels då man kanske inte vill kategorisera sig som ”han” eller ”hon” och dels för att minska de könsrelaterade ojämnheterna i samhället. Ett ord som ”hen” gör att vi alla bli aningen mer lika, utan uppdelningen i man och kvinna, vilket i sin tur kan leda till att vi också börjar behandlas och bemötas mer lika vilket i sin tur vore en mycket god frukt av det hela.

Skytte tröstar sig själv med att ”pedagogiska konstigheter kommer och går. Och att det sunda förnuftet har en tendens att bestå.” Men då är frågan – är det sunda förnuftet att vi jobbar mot HBT-perspektiv och bejakandet av att människor ska få leva ut sin sexuella läggning och bemötas väl i denna, samt att fortsätta skilja på tjejer och killar? Tveksamt, ytterst tveksamt.

Svd: http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/inte-latt-att-skapa-ny-manniska_6950555.svd


RSS 2.0