9 juni och vem betalar skolresan?

Efter ett st omval och ännu ett st avslutad termin är Draken&Grodan tillbaka. På obestämd tid, men ändock.
.
Det här med om skolan ska vara avgiftsfri eller ej... Att ha en helt avgiftsfri skola är ju jättefint på alla vis, det ska såklart vara så att det ska råda avgiftsfri skolgång i Sverige och att alla barn ska kunna vara med på de aktiviteter som sker i skolan. Självklart. Men, det finns inte mindre än två men i det hela:
.
Ett: Som Svenska Dagbladet tar upp idag: alla dessa luciatåg, brännbollsmatcher och fikaeftermiddagar på dagis och skola som alla föräldrar tvingas medverka på (ja, tvingas, för inget barn vill vara det enda barnet utan föräldrar där, och ingen förälder vill att deras barn är det enda barnet utan föräldrar på plats. Så ja, tvingas medverka på). Aktiviteter som i sig är gratis (det kostar noll att spela brännboll), men som dels kräver förberedelse och inköp av matsäck, och dels kräver ledighet från jobb. Det kostar inte noll, det kostar flertaler kronor. Men det här kan inte riktigt lagstiftas bort, hur mycket de kära politikerna än försöker.
.
Två: Så kommer nu den nya skollagen. Den har givetvis ett avsnitt som berör det här med kostnader i skolan, och nu är det inte längre förbjudet. Nu är det frivilligt. Minsann. Sveriges radio rapporterade idag om att "Den nya skollagen som träder i kraft i sommar öppnar för att elever och föräldrar kan ge frivilliga bidrag till dyra skolresor. Huvudsaken att alla elever ges möjlighet att åka med.". Då är min fråga: hur ska det här gå till?? Ingen ska behöva kännat något tvång för att bidra till skolresan, men jag kan redan nu meddela att flertalet föräldrar kommer känna sig pressade. Ekot meddelar vidare att "principen, att skolan ska vara gratis för eleverna och att bara obetydliga avgifter får taas ut, betonas tydligare i den nya lagen. Men det står inget hur dyra skolresorna med frivilliga bidrag får bli, per elev." Hur bra rimmar det här egentligen?
.
DN: http://www.dn.se/nyheter/sverige/dyra-resor-bryter-mot-skollagen
Sveriges Radio: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4546507
SvD: http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/apropa-barnfattigdom-tid-ar-ocksa-pengar_6228653.svd

RSS 2.0