28 november 2009

Rollsbesättningen i EU kommissionen är klar!

Inför valet av vilken kommissionär som ska ha ansvar för vilken roll har EU kommissionens ordförande Barroso fått utstå diverse tjat. Alla EU regeringar har fört fram sina ord och åsikter om hur teatern ska ta sig ut, och om vem som ska ansvara för vilken roll. Uppdragen har nu fördelats, och Sveriges tjat på herr Ordförande har tagit sig ut väl! (ska vi tacka Reinfeldt för gott jobb nu igen..?)

Cecilia Malmström "får ansvar för de viktiga och svåra inrikesfrågorna. Som kommissionär för brottsbekämpning, asyl- och migrationspolitik kan hon göra skillnad i EU" skriver Dagens Nyheter i sin ledare idag. Malmström kommer ha ansvaret för att Stockholmsprogrammet såsmåningom förvandlas till lagstiftning, vilket i princip innebär en hårdare kamp mot trafficking, sexuellt utnyttjande av barn och organiserad brottslighet. Och visst låter det bra, att Malmström "kan göra skillnad i EU" ? För det är väl det hon är där för? Jag börjar bli eveinnerligt trött på detta eviga tjatade om att våra politiker kan göra skillnad, och att de sköter sina jobb. Det är nämligen det jag försväntar mig. Att de jag röstar på i valet jobbar för förändring och det på ett bra och effektivt sätt. Där är vi väl alla överens? Tack.

I vilket fall. Det är inte bara Cecilia Malmström som lyckats roffa åt sig en fin post i kommissionen. Alla de stora EU-ländernas kommissionärer har fått ta stora roller och kommer att synas på scenen framöver. Frankrike har numera ansvar för den inre marknaden, Tyskland för energifrågorna (där är jag inte avundsjuk alls, min gissning är att han kommer få ett idogt jobb!) och Spanien för konkurrens. Storbritannien har redan blivit tilldelad rollen som vice ordförande och utrikesminister.

Kommissionens nya gäng består av endast nio kvinnor. Dessa har blivit tilldelade viktiga roller som teatern inte kan sopa under mattan hur som helst. Det glädjer mig och kanske "något rättar till den ojämna könsbalansen" för att återgå till Dagens Nyheters åsikter. Jag håller med, det var tur för alla att dessa nio kvinnor fick betydelsefulla uppdrag. Men kanske kan man göra så att man tar in fler kvinnor och fördelas alla uppdrag, stora som små, efter person och inte efter kön hedanefter? Verkar mycket enklare, om någon skulle få för sig att fråga efter min åsikt i frågan.

Ett litet misstag har dock begåtts under rollbesättningen. Rumäniens gubbe i spelet föreslås bli jordbrukskommissionär. Big no-no. Han har nämligen försökt sig på saken tidigare, som jordbruksminister, och i samma veva kritiserades landets vanskötsel av EU:s jordbruksstöd. Så kanske, kanske borde kan ha fått nått annat uppdrag...

EU kommissionen är tillsatt och rollerna fördelade i, vad det verkar, ett heltokejförslag. Nu kan vi börja vänta på den första skandalen. För den kommer. Förr eller senare. Personligen gissar jag på förr. Låt föreställningen börja!

DN: http://www.dn.se/opinion/huvudledare/malmstroms-chans-1.1003650
SvD: http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_3860989.svd
DD: http://dalademokraten.se/sida/id/97432/


ang 23 november

Idag är det den 28:e november. Och nu kan vi konstatera att förberedelserna inför valet, eller om vi så vill: örådet, har börjat! Vem smider pakter med vem, och vem håller sig till sin pakt?
Ska mittenpartierna gå ihop med vänstersidan om det blir så att Sverigedemokraterna blir vågmästare? Eller ska Miljöpartiet vända ryggen åt Socialdemokraterna och Vänstern och gå till Folkpartiet?
Robinson är en fis i rymden, jag väntar på valet!

23 november 2009

Folkpartiet har under helgen avslutat sitt landsmöte. Frågan vi nu måste fundera lite på är, vart är Folkpartiet på väg? Och tillsammans med vem?
Drakarna går ut på enad front:

När Moderaterna nu rört sig mer och mer åt en mittenväg och mot vänstersidan har Folkpartiet tagit över rollen som Moderaterna tidigare haft. Dala Demokraten skriver idag att ”på flera områden där M för tio, 20, 30 år sedan lanserade sig som främsta parti har Folkpartiet tagit över gamla M-positioner”. Moderaterna går åt ena hållet och Folkpartiet åt det andra. Betyder det skilsmässa i regeringen? Moderaterna har tagit över Folkpartiets locka-S-väljare-roll och de väljare som tyckte bättre om Moderaternas tidigare profilering än De Nya Moderaterna kommer nu troligen övergå till att bli Folkpartister.

Folkpartiet har tagit över platsen som Moderaterna tidigare haft och samtidigt börjat flörta hejdlöst med Miljöpartiet. Eller om det är Miljöpartiet som flörtar med Folkpartiet. Den nya lagen om arbetskraftsinvandring drevs igenom tillsammans med Miljöpartiet och precis som Svenska Dagbladet skriver idag skulle det fungera fint för Jan Björklunds Folkparti att samarbeta med Maria Wetterstrand och hennes vänner på flera punkter. Miljöpartiet har sedan länge haft liberala inslag och haft flertalet områden där de lekt bättre med sina borgerliga kamrater än med vänstersidan. Dock är det nog så enkelt som Svenska Dagbladet kommit fram till, att ”när Maria Wetterstrand raggar på liberalerna är det inte för att hon vill leka med borgerligheten. Det är för att hon vill locka liberaler att rösta (röd)grönt i kommande val”.

Miljöpartiet går till val tillsammans med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, men ändå kan de inte låta bli en liten flört med Folkpartiet. Man ska hålla sina vänner nära men sina fiender ännu närmare, och om vi ska fortsätta i ordspråksdjungeln: av sina fiender lär sig den vise mycket. Så, Wetterstrand och co, håll era valmotståndare nära, precis som ni nu pysslar med, se och lär och låt dem tro att ni är vänner, men kom ihåg S och V nissarna när det gäller. Förstår vi ungefär? Robinsson och deras pakter kan slänga sig i väggen, vi har en svensk regering som förbereder sig för örådsval!

 


Och för att fokusera på Folkpartiet en stund till: efter en livlig debatt under landsmötet avvisades förslaget om en obligatorisk medborgarkurs för invandrare. Och DET, kära vänner, det kan vi ägna dagen åt att vara glada för!

DN: http://www.dn.se/opinion/huvudledare/bjorklund-breddar-1.999548
SvD: http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_3834279.svd
DD: http://dalademokraten.se/sida/id/96538/


20 november 2009

EU:s förste president är utsedd!

 

Belgiens premiärminister Herman Van Rompuy blir EU:s förste permanenta ordförande och kommer ha sällskap av Catherine Ashton från Storbritannien som utrikesminister.

 

Som vi avhandlat tidigare var Vaira Vike-Freiberga ett starkt förhands val till posten, liksom Storbritanniens tidigare premiärminister Tony Blair. Dessa fick dock stiga åt sidan för kristdemokraten och katoliken från Belgien som nu ska leda Europeiska rådet och vara unionens ansikte utåt.

 

Omdömena om Herman Van Rompuy kan i Dagens Nyheters ledare ”bland kritikerna sammanfattas väl i citatet: han ser ut att vara en helig man, men kan mörda sina motståndare utan att lämna några spår". Och även om Van Rompuy har ett väldigt festligt namn, så har han inte framträtt nämnvärt i större sammanhang. Han utsågs nyligen till premiärminister i Belgien och är tydligen ”mest känd för sin iver att balansera budgeten och minska landets statsskuld” enligt Dagens Nyheter.

 

Att EU:s 27 medlemsländer enades om en kristdemokrat från lilla Belgien som ordförande och en socialdemokrat från Storbritannien som utrikesminister är kanske inte så spännande, Van Rompuy är ingen färgstark person utåt för EU men kanske är det väldigt väl att så är fallet. Han blev premiärminister i Belgien när landet var i ett stökigt läge politiskt och han har under sin tid lyckats återställa lugnet, och hålla samman, landet. Det är möjligt att det är precis vad EU behöver, en lugn och trygg person som metodiskt jobbar sig framåt. Men vidare spännande, det verkar han inte vara.

 

Dock är det där med spänning något som ska övervägas noga. Jag tror att det är way much better att Van Rompuy styr EU än att förhandstippade Vaira Vike-Freiberga fick ta plats på tronen. Hon skrämde mig nämligen en aning med sina uttalanden om stöd för Bush och Irakkriget… Van Rompuy är fyrabarns far, utbildad ekonom och är känd för att vara bra på att ena stridande viljor. Han publicerar egenskrivna haikudikter på sin blogg och ser ut lite som toker i de sju dvärgarna, men jag hoppas att han ska kunna företräda EU med framgång och beslutsamhet.

 

I Dagens Nyheters ledare kan vi, återigen, läsa att Fredrik Reinfeldt ”lär ändå få ett gott betyg för arbetet med att vaska fram de nya namnen. Beslutet blev snabbt och enigt, och sådant värderas högt i Bryssels korridorer”. Och hurra, igen har Reinfeldt skött sitt jobb. Jag är stolt.

 

Som om inte Herman var nog till överraskning idag så är det förvånande att bara Dagens Nyheters tar upp ämnet i sin ledare idag…

DN: http://www.dn.se/opinion/huvudledare/herman-vem-1.997999
SvD: http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_3823729.svd
DD: http://dalademokraten.se/sida/id/96271/


19 november 2009

Som vi vet har Sverige sagt ja till Rysslands gasledning i Östersjön. Säga vad man vill om den saken, men Rysslandet är på gott humör. President Dimitrij Medvedev slog an en samarbetsvillig ton på gårdagens möte.

 

EU-toppmötet med Ryssland på onsdagen var vad EU-kommissionens ordförande, José Manuel Barroso, kallade för ”ett av de bästa toppmötena hittills”. Saker beror ju på vad man jämför dem med och kanske hade Barroso hunnit måla upp storartade verk om en grinig rysk president. Ryssland har dock blivit på gott humör igen efter Carl Bildts uttalanden i samband med Georgienkriget och vi kan väl anta att hjärtligheten beror på gasledningen. Eller, ”hjärtlighet” är kanske ett starkt ord i samma mening som ”Ryssland”, men ni förstår grejen…

 

Att Ryssland får bygga sin efterlängtade gasledning i Östersjön är väl inget jag, personligen, är för men hade Sverige nekat till bygget hade troligen inte gårdagens möte gått av stapeln. Mötet igår genomfördes dock och gav flera goda resultat. I Dagens Nyheters ledare står att EU vill se ett snabbt ryskt inträde i Världshandelsorganisationen, WTO. Det skulle onekligen knyta landet närmare resten av världen”. Att Ryssland går med i WTO låter som en alldeles jättebra idé tycker jag, WTO syftar till att övervaka internationell handel och för reglering av handel mellan medlemsländerna. Och Ryssland behöver onekligen komma lite närmare resten av världen.

 

På gårdagens möte ska Rysslands president Medvedev ha påstått att landet vill minska sina koldioxidutsläpp med 35 % vilket, precis som Dagens Nyheter skriver, bådar gott inför kommande klimatmöte i Köpenhamn. Att Ryssland jobbar för att minska sina koldioxidutsläpp är självklart väldigt fint av dem, men i övrigt är inte Ryssland något MVG-barn. Svenska Dagbladet skriver att Medvedev rörde inte en min när statsminister Reinfeldt tog upp de bristande mänskliga rättigheterna i Ryssland” och ministern är tyst som muren om de rättsövergrepp som en rysk advokat har utsatts för den senaste tiden. Demokrati, korruption och rättssäkerhet är punkter på en lista som Medvedev borde ägna sin energi åt att ta itu med om Ryssland ska kunna enas med den värld som exempelvis Sverige vistas i.


Relationen till Ryssland är, uppenbarligen, under kontroll. Man ska vara sams med sina grannar och så vidare, men man ska inte vara vän med sådana som inte kan uppföra sig. Sverige har sagt ja till gasledningen, vilket nog var tvunget för att inte hamna helt åt skogen med Rysslandsrelationen, men för att vara vän med Ryssland måste de leva upp till de mänskiga rättigheterna, jobba emot korruptionen och låta andra tv-kanaler än de Kremltrogna finnas. Och så vidare.

 

Och på tal om gasledningen så ska ett varningssystem införas, Ryssland måste varna i händelse av brutna energiförbindelser. Då hinner vi ladda med filt och ved i spisen. Tack för omtanken.

 

DN: http://www.dn.se/opinion/huvudledare/tala-och-kritisera-1.997388

SvD: http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_3818239.svd

DD: http://dalademokraten.se/sida/id/96052/


Dala Demokraten har idag en liten lista på vad som skett i svensk media om rödgröna ministrar haft ansvaret för de frågor som varit på tapeten på sista tiden. Ganska festligt.

18 november 2009

OBS:a att Svenska Dagbladets ledare inte var tillgänglig vid tidpunkten för det här inlägget.

 

 

En ny svensk EU-kommissionär har utsetts, Folkpartisten Cecilia Malmström kommer att ta över rollen efter Margot Wallström.

 

Cecilia Malmström utsågs igår till Sveriges nya EU-kommissionär. Alliansen enades om att folkpartisten var ett lysande val, och antagligen har de alldeles rätt, men eftersom posten tillsätts för fem år skulle herr Stadsminister kanske ha samtalat lite med oppositionen också? Det kan ju hända att vi får en rödgrön regering efter nästa val…

 

Malmström har stor erfarenhet av europeisk politik och har varit ledamot i Europaparlamentet samt är EU minister i stadsrådsberedningen sedan år 2006. Hon talar flertalet europeiska språk flytande och är i botten statsvetare med doktorshatten i beredskap. Vart Malmström står i EU politiken är dock en fråga som är ganska intressant för oss Svenssons. Dala Demokraten har idag samma funderingar och menar att där Sveriges medborgare är negativa till att ge mer makt till EU är Malmström positiv. Där EU då kommer att hämta sin ökade makt är på medlemsländernas nivåer, alltså bland det som exempelvis vår riksdag nu avgör. Till EU från Sverige, med kärlek.

 

När Malmström tar plats i EU-kommissionen kommer hon antagligen att känna sig hemma eftersom övriga i gänget, som Dala Demokraten skriver, också jobbar för ett starkare EU. Dagens Nyheter tror att Malmström kommer att stärka sin trovärdighet bland sina europeiska kolleger med sin doktorshatt eftersom stor vikt där läggs vid titlar. ”Hon är också, i ordets verkliga mening, en Europavän” är Dagens Nyheters ord och visst är EU alldeles strålande bra men det Malmström står för är inte i stil med majoriteten av Sveriges befolkning. Frågan är då om hon verkligen är så brilliant som alla hävdar? Vill vi inte att majoritetens ord ska gå igenom på högre nivåer? Malmström jobbar kraftfullt för ett starkare EU samtidigt som Sveriges befolkning nekar införandet av Euro och är kritiska till utrikespolitiken.

 

Även om jag tror att Cecilia Malmström kommer sköta sitt jobb utmärkt (eller rättare sagt, jag utgår ifrån att hon sköter sitt jobb utmärkt, precis som Reinfeldt sköter sitt) så har hon en liten, liten svaghet. Malmström gillar inte rampljuset. Okeeej, hon har ett jobb i EU och vill inte riktigt slå sig framåt. Strålande kombination, i EU kan man ju smyga omkring utan att synas. Dagens Nyheter skriver att ”det kräver att hon vågar armbåga sig fram och ta plats i debatten” för att klara sig och ”om hon verkligen ska göra avtryck i Bryssel krävs att hon vågar stå för något”. Tips från coachen. Stå för dina åsikter Cecilia Malmström, och använd ditt EU engagemang till goda ting, så tror vi på dig. Deal?

 

 

DN: http://www.dn.se/opinion/huvudledare/upp-till-bevis-1.996561

DD: http://dalademokraten.se/sida/id/95924/


17 november 2009

De senaste dagarna har det blåst ganska ihärdigt runt öronen på Vattenfall. Vattenfall är ett energiföretag som ägs till 100 % av den svenska staten och är verksamt i stora delar av Europa som ledande på energimarknaden. Lars G Josefsson ska avgå som VD för Vattenfall under våren 2010 men har under sin tid på posten drivit bolaget till att bli internationellt ledande inom energifrågor. Vattenfall har genom hans arbete stigit mycket i värde då det expanderat kraftigt vilket i sin tur har ledd till ökat inflöde av pengar till ägaren, den svenska staten. Dock riktas kritik mot Vattenfall då de engagerat sig i tysk kolkraft. Bolaget sägs heller inte ha ägnat nog mycket av sin uppmärksamhet till att jobba för energiomställningen i Sverige utan mest ägnat sig åt affärer i utlandet.

 

Den senaste tiden har det bedrivits en, minst sagt, bitsk konfrontation mellan Vattenfalls ledning och näringsdepartementet. Maud Olofsson har riktat sina åsikter mot Vattenfalls avgående VD Lars G Josefsson och enligt Dagens Nyheter är det enbart Olofsson som startat oroligheterna runt Vattenfall. Olofsson, som jobbar för ägaren av bolaget – svenska staten, har uppbringat storartade ledarstilar och uttryckt sitt ogillande för ledningen i massmedia. Att Vattenfall velat miljöförbättra sina befintliga anläggningar samt investerat i kärnkraften, och därigenom dragit in stora summor pengar till staten, ses inte alls som positivt av näringsdepartementet. Inget av det. Dessa vill i princip använda bolaget som testpilot av olika former av förnybar elproduktion.

 

Även Dala Demokraten tar upp Vattenfall i sin ledare idag. Frågan om hur stort ansvar Maud Olofsson har för Vattenfalls agerande har tagits upp till ytan då hon sitter på posten som yttersta representant för bolagets ägare. Under de senaste åren har ju nämligen Vattenfall expanderat inom tysk kolkraft och som energibolag i flera av EU:s länder. Planer på kärnkraft i England finns också i bolaget. Om regeringen nu är så emot denna utvidgning, vad har då Olofsson gjort på jobbet? Pillat sig i naveln? Hon ägnar i vilket fall sin arbetstid den här veckan åt att skjuta över ansvaret för de senaste åren på andra, den förra S-regeringen och dess ministrar är nära till hands och får skulden för det som Olofsson borde ha haft koll på.

 

Precis som Dagens Nyheter så tror jag att det är Maud Olofsson som skapat snurran på Vattenfallstråden. Hon har insett att hon inte har riktig koll på vad som hänt i det stora företaget och för att överväga detta riktar hon sin kritik mot Vattenfalls arbete. Helt allmänt och helt plötsligt.

Jag har lite halvsvårt att förstå vad det är staten vill egentligen. Åsikten är alltså att detta stora bolag, som drar in högvis med pengar till staten, ska reduceras? Är det vad Olofsson egentligen säger, eller hör jag dåligt? Sverige bör inte ha något ledande europeiskt energiföretag?

 

Svenska Dagbladet ägnar idag sin ledare åt de skadade soldaterna i Afghanistan och att ÖB borde visa mer respekt för sina soldater.

 

DN: http://www.dn.se/opinion/huvudledare/politisk-skadegorelse-1.995832

DD: http://dalademokraten.se/sida/id/95865/

SvD: http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_3808195.svd

 


11 november 2009.

Mitt i en students kamp om att köpa en lägenhet i lagom storlek och med cykelavstånd från universitetet så drar både Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter upp ekonomi frågorna. Tack, det känns jättebra.

 

När den ekonomiska krisen slagit klorna i världen har centralbanker och regeringar jobbat på bred front. En anpassad finanspolitik, stöd för bankerna och låga räntor har varit åtgärder som satts in för att inte hela systemet skulle klappa ihop. Dagens Nyheter har dock i berättigad form åsikter om att ”Men lågräntepolitiken är inte ofarlig. Låntagare gynnas medan sparare missgynnas, vilket knappast är önskvärt ur samhällsekonomisk synvinkel. Risken är att både hushåll och företag överbelånar sig vilket blåser upp nya bubblor”. Att det är så gynnsamt att låna pengar gör, såklart, att det är lockande att låna för större investeringar. Att man nu kan låna pengar billigt gör i sin tur att priserna på bostäder stiger, i samma takt som arbetslösheten ökar. Människor som egentligen inte har råd att låna pengar gör det ändå för ”det är ju så billigt ändå, bra tid för det nu” och förlorar i nästa andetag sina jobb. Det kan, precis som Dagens Nyheter är inne på, vara tecken på att en bostadsbubbla kan skapas. När inflationen vänder så kommer även räntorna att vända och bolånen blir då dyrare. Har man då köpt en lägenhet eller ett hus på ett lån, och kanske förlorat sitt jobb, kan det bli tufft att betala tillbaka sitt lån, särskilt om priserna på bostäderna sjunker… Bostadspriserna kan ju, rimligtvis, inte fortsätta att stiga i alla evighet. Antar jag.

 

Samtidigt, mitt i ekonomi-yran, har de rödgröna en liten intern fight om det är Mona Sahlin eller Maria Wetterstrand som ska vara champion och the number one. Svenska Dagbladet tar upp helgens Synovatemätningar där Wetterstrand ligger på en andraplats, och Sahlin på en fjärdeplats, över vilka politiker som folket har mest förtroende för.

 

DN: http://www.dn.se/opinion/huvudledare/farlig-lanefest-1.991970

SvD: http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_3782291.svd


10 november 2009.

Som nyss utgången student efter 13 år i skolan vet jag allt om ”bra” och ”dåliga” lärare. Grundskolan spenderades i en liten byskola, högstadiet studerades på distans och gymnasieåren tillbringade jag som sam/ekonom i en röd tegelbyggnad som blev vår borg under våra tre år där.

 

Sveriges kommuner och landsting vill ändra arbetstiden för landets lärare. Idag är arbetsveckan för lärare 35+10 timmar varav de 10 är egen tid att, på valfri plats, ägna sig åt förberedelse för lektioner osv. Om SKL får som de vill kommer arbetstiden att ändras till 40-timmars veckor. Det kan i princip innebära att egen tid för lärarna att förbereda sin undervisning kan tas bort av skolledningen.

 

Dagens Nyheter tar idag upp frågan om lärares arbetstid i sin ledare. De är, precis som jag, inne på spåret att skolledningen kan förstöra upplägget för en bra undervisning. Om de 10 timmarna av eget arbete tas bort kan ledningen förlägga fler lektioner, konferenser och möten på arbetstiden och därmed försvinner planeringstiden. ”En klok skolledning ger sina lärare ett mått av frihet. Inte för att den är slapp eller ekonomiskt oansvarig, utan för att den vet att duktiga medarbetare för en ännu bättre arbetsinsatts om de har möjlighet att själva styra sitt arbete” är vad Dagens Nyheter anser om saken. Det står också att läsa att Men det finns två faktorer som dramatiskt ökar sannolikheten för framgång. Den första är att läraren bryr sig om eleverna. Den andra är att hon tycker det är spännande och viktigt att undervisa i sitt fält” vilket är den stora sanningen. En, enligt mig, bra lärare ser sina elever och vad vi gör. Hon bedriver även en undervisning som vidarebefordrar ett engagemang och en vilja att lära sig mer till eleverna. För att kunna se sina elever, och framförallt för att kunna bedriva undervisning som är aktuell och påläst, behöver lärare tid att själv spendera. Tid att läsa på om sitt ämne, att förnya sin kunskap och sin undervisning samt att kunna ta sig tid för sina elever.

 

Att ta bort de 10 timmarna av arbetstid som en lärare kan ägna åt eget arbete i form av vad helst de anser är viktigt för att kunna bedriva en god undervisning kan alltså inte vara en bra idé. Man kan även se SKL:s vilja om att göra om arbetstiden till 40-timmars veckor precis som Dagens Nyheter är inne på, att arbetsgivarens syn på läraryrket förvrids. Att all arbetstid måste förläggas på arbetsplatsen för att de anställda lärarna misstänks missbruka de 10 timmar i veckan som de har eget förfogande över. Eller att uppgiften som lärare inte är så betungande så i princip ingen förberedelse för att bedriva bra undervisning till vårt lands nästa generation behövs. I can´t see the point, låt våra lärare fortsätta att ha tid att engagera sig i sitt ämne och förbereda sina lektioner. För allas skull.

 

DN: http://www.dn.se/opinion/huvudledare/en-dag-i-skolfabriken-1.991194

SvD: http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_3776145.svd

DD: http://dalademokraten.se/Templates/pages/news.aspx?id=94780&epslanguage=sv


7 november 2009.

Idag ska vi prata om när, och hur, det är okej att vara sjukskriven. Dagens Nyheter har idag tagit upp frågan och menar att en renodling av sjukdomsbegreppet kommer göra Sverige bättre. Och jag tror dem.

De senaste åren har sjukskrivningarna ökat kraftigt och precis som Dagens Nyheter skriver så tror även jag att det beror på ändrade arbetslöshetssiffror och ett arbetsliv som kräver allt mer men framför allt på attitydproblem. Jag tänker rätt och slätt generalisera och säga att de flesta människor letar efter saker som gör att de har någonting att klaga på. Allt ifrån en sticka i fingret till att katten har en förmåga att smyga in sina döda fångster genom tvättstugedörren till livskriser i parti och minut. Jag menar inte att sjukskrivningen ökat på grund av att människor letar efter stickor i fingret, utan att vi helt enkelt känner efter mer. Media överöser oss med självhjälpskurser, ”så botar du ditt örsprång”-reportage och ”fråga doktorn” på bästa sändningstid. Har man inte problem, kan man alltid hitta dem, eller hitta på dem, efter lite letande. Problem som hör till vardagslivet, och som de allra flesta människor både går igenom och tar sig helskinnade ur, såsom separationer, ändrade levnadsförhållanden och kriser är inte skäl till sjukskrivning om de inte påverkar den psykiska hälsan så pass att man är oförmögen att sköta sitt jobb i hjälpligt tempo.

”Att förlora en livskamrat – eller ännu värre – ett barn är en tragedi utan motstycke. Men att det hör till livets mest smärtsamma händelser innebär inte att det bör definieras som sjukdom”.
Sanningens ord ifrån Dagens Nyheters håll. Sorg är inte en sjukdom i sig, även om psykiska, och i vissa fall säkert även fysiska, symptom kan uppkomma som följd av stor sorg. Den nya statliga utredningen vill att de som förlorat ett barn eller en partner under 10 dagar efteråt ska kunna få en närståendepenning men att man därefter bör övergå till att vara ledig om man inte vill återgå till jobbet. Jag kan förstå tanken, att sorgen inte ska leda till handlingsförlamande på grund av att man kan stanna hemma utan pengabortfall. Jag anser att Dagens Nyheters ledare har fångat tanken på ett gott sätt idag: Självfallet har man inte sörjt färdigt efter tio dagar. Men därutöver finns ledighet att ta ut genom många anställningsavtal. Vidare kan man fundera över i vilken mån sorgen blir lättare eller svårare att bära om man helt slutar gå till jobbet. Vissa mödrar som förlorat ett barn är fortfarande sjukskrivna flera år efter förlusten. Frågan är om det gjort sorgen svårare eller lättare att uthärda”.

Detta är givetvis personligt, men att fastna i sängen och famla runt i blindo är ingenting som gör livet lättare att ta sig igenom. Att orka infinna sig på jobbet, om så bara för ett par timmar, tror jag är nyttigt i längden. Men vem är jag att uttala mig egentligen? Jag har både min familj, mina vänner och en väldigt fin gosse att krama inom räckhåll.

Dagens Nyheter: http://www.dn.se/opinion/huvudledare/en-friskare-forsakring-1.989763


6 november 2009.

Idag går våra drakar ut på enad front och ägnar sig åt att regeringen har sagt sitt ja till Nord Streams pipeline i Östersjön utanför Sveriges östkust. Gasledningen kommer ligga på internationellt vatten och den uppfyller de ställda miljökraven. Frågan är bara, var kraven tillräckligt höga?

 

Gasledningen kommer gå mellan Ryssland och Tyskland och byggas av ett bolag med såväl ryska som tyska och holländska ägare. Nord Streams VD är en före detta Stasiagent och rysslands premiärminister Vladimir Putin har ett förflutet som KGB-agent, låter det inte som att det kommer bli ett smärtfritt och mysigt arbete? Nord Streams gasledning är, precis som Svenska Dagbladet skriver, en del av rysk maktpolitik med energin som vapen. Vi vet sedan tidigare att Ryssland inte heller drar sig för att använda detta vapen. Ukrainas gasförsörjning blev förra vinterns avstängd från Rysslands sida, och flera människor avled på grund av kölden som följde på detta, på grund av konflikter om pris och betalning av gasen.

 

Regeringen har nu, efter tidigare nekande, beslutat sig för att säga ja till gasledningen. Detta ska enligt utsago inte påverka klimatet i Östersjön i större utsträckning, men ärligt talat, att placera milslånga rör på havsbotten i vilka det ska transporteras gas kan inte passera obemärkt. Det förstår vem som helt. Dala Demokraten har exempelvis förstått grejen att ”Andreas Carlgren är inte en miljöminister. Han är bara en minister i en borgerlig regering som inte har miljön högt på agendan”. Därmed säger vi nu ja till gasledningen. Inte nog med att det här kommer påverka fiskarnas och alla andra havsdjurs levnadsförhållanden, det kommer att påverka oss också. En ledning fylld med gas som i hög hastighet ska passera ifrån Ryssland och ut i Europa i närheten av Gotland är riskfyllt. Vad sägs som en gasläcka till exempel? Östersjön förvandlas till en enorm bubbelpool och gas läcker ut i närheten av Gotland? Inte vidare mysigt om någon frågade mig. Att ledningen kommer passera precis utanför vår kust gör också att riken att vi dras in i konflikter ökar.


Om Ryssland nu ska få sin ledning i Östersjön, och därmed förse stora delar av Europa med gas, gäller det att EU står på enad front. Dagens Nyheter menar att EU:s medlemsländer måste enas om en gemensam hållning, men att denna inte bör vara aggressiv. Sant, vi ska nog inte börja bråka med Ryssland om inte nöden kräver, men vi bör enas för att kunna hävda oss mot stormakten. Dock återkommer frågan, med hänvisning till gårdagens ledare i Dagens Nyheter, om vi vill ha en ordförande i EU i form av Vaira Vike-Freiberga som uttalade sitt stöd för invasionen av Irak? Om hon inte är främmande för ett krig så kanske hårdhandskarna kommer fram i konversationen med Moskva också?
Jag blir nervös igen.

 

SvD: http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_3759677.svd

DN: http://www.dn.se/opinion/huvudledare/gastrubbel-1.988996

DD: http://dalademokraten.se/Templates/pages/news.aspx?id=94419&epslanguage=sv


Om Draken & Grodan.

Vidare information om draken och dennes kompis grodan:

Jag har valt att börja det här bloggandet för att se de stora dagstidningarnas ledarsidor ur ett annat perspektiv. Varje dag tar vi emot det de skriver, deras åsikter och ståndpunkter, utan att i någon större utsträckning faktiskt fundera på vare sig vad de egentligen säger, hur de säger det eller vad det innebär. Som ung student vill jag ge mig åsikt om vad som tas upp i dessa ledare. Sett till det stora hela är jag en väldigt liten del av världen och denna värld kan ses som både stor och hotfull. Jag kommer i den här bloggen att använda mig av grodperspektivet, att se världen underifrån, när jag ser till de texter jag läser.

Ifrån min synvinkel kommer jag här att analysera och kritisera allt ifrån ämnen och åsikter till språkval och undermedvetet maktutövande i ledarna i valda dagstidningar. Jag har valt att bevaka Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och Dala Demokraten, och jag har valt att använda samlingsnamnet ”drakarna” på dem.

Alltså är det jag som är grodan och de tidningar jag läser som är de stora drakarna.

Jag kommer inte sticka under stolen med mina personliga åsikter i valda frågor och detta kommer självklart prägla mitt skrivande. Vill man kan man helt enkelt se det här som så mycket annat på webben, skitsnack med viljan att påverka.


5 november 2009.

Igår kunde vi glädjande inse att Tjeckien tagit sitt förnuft till fånga och skrivit under Lissabonfördraget. När detta nu kan träda i kraft ska en ny ordförande för EU utses. Denne kommer sitta på sin post i två och ett halvt år, i stället för det nuvarande halvåret. Frågan är nu bara, vem ska ta över tronen efter Reinfeldt som nu huserar som ordförande? Igår tyckte jag att det valet skulle bli intressant och spännande att ta del av, och jag önskade mig en kvinna i ledningen, idag har jag ångrat mig. I alla fall om tomtarna med makt i EU läser ledarsidan i Dagens Nyheter.

 

Valet av ordförande kommer att ske helt utan Svensson-insyn och det är med andra ord de, så att säga, tunga namnen som helt enkelt ska enas om någon de gillar. Idag kan vi läsa i Dagens Nyheter att de gärna vill lägga sig i det slutna valet av ordförande. Deras tips heter Vaira Vike-Freiberga och hon har tidigare varit Lettlands president. För att styrka sitt tips berättar Dagens Nyheter en snyftande historia om hennes bakgrund som flykting efter Sovjetunionens invasion av Lettland samt att hon är en trogen USA-anhängare och Bush-kompis. Hej och hurra! Tilläggas kan också i historien att invasionen av Irak inte verkar störa henne nämnvärt… Att välja en ordförande, för två och ett halvt år med möjlighet till förlängning, som håller på Bush och Irakkriget kan aldrig vara nyttigt. Vad ska hon göra av EU? Göra potatismos av allt som innehåller minsta vettighet och få oss att stå bakom en stöttning av förgörandet av Irak? Tack, men nej tack.


Dagens Nyheter hävdar att hennes stöd för invasionen av Irak hör till historien och att hon därmed är ”förlåten” för sin åsikt i den frågan och kan ta över posten som EU:s ordförande på bästa sätt. Jaha, historia. Hur många år sedan var det USA gick in i Irak nu igen? År 2003, 6 år sedan ja. Jag menar inte att man inte ska kunna glömma saker som varit, eller förlåta människor, men att stödja Bush och invasionen av Irak är inte direkt i klass med att snacka skit om grannens pudel eller snatta en Plopp på konsum. Exempelvis SMS-lån tar idag över mångas , speciellt mina unga studentvänners, liv genom att dra upp räntan lång över naveln och spänna åt skärpet aningen för hårt. Skulderna lagras och gör det näst intill omöjligt att exempelvis skaffa en bostad, men kvar ska de ligga för allmänt beskådande. I en herrans massa år. Att då Vaira Vike-Freiberga har hejat på invasionen av Irak men att det nu räknas som historia är en ekvation som inte riktigt går ihop här nere hos mig. Är det alltså så att eftersom hon huserat som president för Lettland, nu sitter som ordförande för EU:s särskilda reflektionsgrupp och är påtänkt för ordförandeposten i EU så kan vi stryka det i hennes förflutna som inte passar in i mallen?

 

Att Vaira Vike-Freiberga anses vara en god talare och behärskar flertalet språk gör inte att direkt att bilden av henne på EU:s tron känns säkrare. En god talare med pondus som står bakom invasionen av Irak på EU:s högsta post? Är det bara jag som känner mig aningen nervös?

http://www.dn.se/opinion/huvudledare/lat-henne-leda-eu-1.988450


4 november 2009.

"Frågan som USA:s utrikesminister en gång ställde, vem han ska ringa om han vill tala med Europa, fick i går svar. Han ska ringa Ordföranden i Europeiska Rådet. Ordföranden kan koppla vidare till den Höge Representanten i EU om det gäller utrikes- och säkerhetspolitik".

 

Dala Demokraten sätter ord på det alldeles fantastiska, Tjeckien har äntligen slutat trilskas och skrivit på Lissabonfördraget! Duktigt av dem, eller vad sägs? Efter att EU:s övriga 26 medlemsländer redan undertecknat fördraget har nu även Tjeckien insett att det kanske inte var en så dum idé, trots allt. Dock ska Tjeckien, i sällskap med Polen och Storbritannien, i bästa dagis-anda få undantag vad gäller EU:s nya stadga för grundläggande fri- och rättigheter för att skriva under fördraget. Går det inte med hot och tjat om en underskrift så går det med mutor. "Får du en lite lättare väg att vandra och slipper den nya stadgan, så kan väl jag få en underskrift, snälla Vaclav Klaus?"

 

Enligt Dagens Nyheter ska vi idag särskilt berömma Fredrik Reinfeldt för hur han har skött sig den senaste tiden. Som ledare för Sverige som nu håller i ordförandeklubban i EU har han varken retats med Tjeckiens president Vaclav Klaus eller laggt sig för alla hans viljor. Duktigt Reinfeldt att du sköter ditt jobb, väldigt duktigt, frågan är bara varför inte jag får beröm i ledaren i Dagens Nyheter för att jag skrev VG på förra tentan? Duktig Reinfeldt, duktig Sofia, eller? Att Reinfeldt varken retas eller gullar med sina kolleger är glädjande för mig och jag är nöjd med att han håvat in Klaus underskrift, men jag tänker inte skriva idol-brev till vår stadsminister för det! Där går gränsen, kära Dagens Nyheter. Ska vi berömma vårt lands ledare för att de sköter sitt jobb, vårt land och sitt ordförandeskap i EU? I så fall vill jag härmed gärna rikta bästa berömelse och tacksamhet till tanten som varje dag ser lika söt ut när jag betalar mitt kaffe. Tack för att du sköter ditt jobb!

 

Lissabonfördraget kan börja gälla som ny grundlag för EU vid nästa månadsskifte vilket gör att det Europeiska Rådets ordförandepost nu inte kommer att rotera mellan medlemsländerna utan en fast ordförande ska utses. Som nuvarande ordförande för EU är detta Reinfeldts uppgift, men eftersom han skött kontakten och mutandet med Tjeckien utgår jag ifrån att han kommer klara även detta galant. EU:s medlemsländer ska tillsammans enas om både en utrikesminiter och en permanent ordförande. 27 länder, inte alls 27 poster. Lycka till Fredrik!

 

Att, som ledaren i Dagens Nyheter talar om, både premiärministern för Luxenburg och presidenten i Frankrike har framfört sina åsikter inför ordförandevalet om att denne bör komma ifrån ett land som brukar euron som valuta bådar dock inte riktigt gott. Vet varesig Luxenburg eller Frankrike att man inte får utesluta kandidater på grund av nationalitet? Valet av ordförande för EU kan komma att bli en spännande följetong och jag gör som Dagens Nyheter och ägnar mig åt att "hålla tummarna för att Fredrik Reinfeldt håller huvudet kallt och att han ser till att det blir åtminstone en kvinna i EU:s kommande ledning". Tack.

 

Svenska Dagbladet jämför idag influensa vaccineringen med filmen Den Tredje Mannen från 1949. No more comments.

DN: http://www.dn.se/opinion/huvudledare/efterlangtad-signatur-1.987939
DD: http://dalademokraten.se/Templates/pages/news.aspx?id=94025&epslanguage=sv
SvD: http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_3749135.svd


3 november 2009

Både Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet ägnar idag sina ledare åt kärnkraften. Ska den byggas ut, eller ska den inte, det är frågan. Dagens Nyheter meddelar redan i sin rubrik att de välkomnar den nya elen och radar med 517 ord sedan upp fördelarna med kärnkraft och nackdelarna med fossila bränslen. Deras åsikt förstår vi klart och tydligt. Även Svenska Dagbladet ställer sig positiva till en utbyggnad av kärnkraften och hävdar att de borgerliga har den bästa politiken för att skydda vårt klimat och trygga elförsörjningen för befolkningen då de är för kärnkraft.

Men oavsett om det bestäms att kärnkraften ska förse oss med energi i ännu större utsträckning eller ej så kan ingen säga kärnkraft utan att vetskapen om riskerna följer som en skugga. Det är 23 år sedan olyckan i Tjernobyl och även om det hävdas att säkerheten har förbättrats markant och att en liknande olycka är i princip omöjlig så kan kedjorna som skuggorna vilar sprängas när som helst. Dagens Nyheter förklrarar problemet med avfallet från kärnkraften som att man koncentrerar riskerna, att avfallet är farligt men litet till volymen. Risken med olyckor i klass med Tjernobyl är liten men "om det går riktigt illa, som i Tjernobyl, blir skadorna stora". Jotack, det förstår vi. Dagens Nyheter fortsätter även sin teori med att riskerna med fossila bränslen, som inte kan explodera a la Ukraina, är omvänd kärnkraften. Skadorna på miljön som de fossila bränslena orsakar är jämn och sker hela tiden, kärnkraften gör mindre succesiv skada på miljön om, stort om, det inte är så att ett st reaktor expolderar och radioaktivt avfall sprids över hela Europa. Så, vill vi ha kontinuerlig miljöförstöring som inte kan sprida radioaktiva ämnen som är livsfarliga efter att ha varit undangömda i så mycket som 40 år, eller vill vi ägna våra pengar åt att bygga ytterligare ett kärnkraftsverk som visserligen kan explodera en vacker dag men som tryggar vår elförsörjning?

Att valet 2010 kommer bli ett "kärnkraftsval" som Jan Björklund hävdar är jag tveksam till, i vilket fall finns det frågor om framförallt jobb som i större grad kommer engagera min generations väljare. Vi som nu spenderar vår tid på landets universitet kommer vara färdiglästa och ute i världen under den regering som tillsätts efter valet 2010 och vi vill jobba. När vi läst våra år vid högskolor och universitet är vi redo att ta över världen, något som alla unga antagligen alltid velat. Vi vill ha arbeten som väntar på oss, använda det vi läst om i åratal och kunna tjäna pengar. Alltså, kära kommande regenter, det blir inget "kärnkraftsval", det blir precis som vanligt ett "jobbval". Bara så ni vet. Svenska Dagbladet myser dock av bara tanken på en valrörelse med kärnkraften och energiförsörjningen som centrala frågor då det "tydliggör onekligen skillnaderna i verklighetsförankring mellan de två politiska blocken". Något som de säkerligen har alldeles rätt i då vänstersidan vill hålla sig till drömmarna om ett land utan expolosionsrisker och högersidan inte vill att Sverige klättrar på listan över världens länder som släpper ut mest koldioxid.

Både Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet disskuterar en eventuell utbyggnad av kärnkraften i dagens ledare.
Dala Demokraten har valt att ägna sin ledare åt LOs krav på höjda löner.

SvD: http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_3743983.svd
DN: http://www.dn.se/opinion/huvudledare/valkommen-ny-el-1.987016
DD: http://dalademokraten.se/Templates/pages/news.aspx?id=93813&epslanguage=sv


Vem är du?

Namn: Sofia.
Ålder: 19år.
Bor: Örebro.
Gör: Studerar Medie- och kommunikationsvetenskap på Örebro Universitet.

RSS 2.0