11 november 2009.

Mitt i en students kamp om att köpa en lägenhet i lagom storlek och med cykelavstånd från universitetet så drar både Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter upp ekonomi frågorna. Tack, det känns jättebra.

 

När den ekonomiska krisen slagit klorna i världen har centralbanker och regeringar jobbat på bred front. En anpassad finanspolitik, stöd för bankerna och låga räntor har varit åtgärder som satts in för att inte hela systemet skulle klappa ihop. Dagens Nyheter har dock i berättigad form åsikter om att ”Men lågräntepolitiken är inte ofarlig. Låntagare gynnas medan sparare missgynnas, vilket knappast är önskvärt ur samhällsekonomisk synvinkel. Risken är att både hushåll och företag överbelånar sig vilket blåser upp nya bubblor”. Att det är så gynnsamt att låna pengar gör, såklart, att det är lockande att låna för större investeringar. Att man nu kan låna pengar billigt gör i sin tur att priserna på bostäder stiger, i samma takt som arbetslösheten ökar. Människor som egentligen inte har råd att låna pengar gör det ändå för ”det är ju så billigt ändå, bra tid för det nu” och förlorar i nästa andetag sina jobb. Det kan, precis som Dagens Nyheter är inne på, vara tecken på att en bostadsbubbla kan skapas. När inflationen vänder så kommer även räntorna att vända och bolånen blir då dyrare. Har man då köpt en lägenhet eller ett hus på ett lån, och kanske förlorat sitt jobb, kan det bli tufft att betala tillbaka sitt lån, särskilt om priserna på bostäderna sjunker… Bostadspriserna kan ju, rimligtvis, inte fortsätta att stiga i alla evighet. Antar jag.

 

Samtidigt, mitt i ekonomi-yran, har de rödgröna en liten intern fight om det är Mona Sahlin eller Maria Wetterstrand som ska vara champion och the number one. Svenska Dagbladet tar upp helgens Synovatemätningar där Wetterstrand ligger på en andraplats, och Sahlin på en fjärdeplats, över vilka politiker som folket har mest förtroende för.

 

DN: http://www.dn.se/opinion/huvudledare/farlig-lanefest-1.991970

SvD: http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_3782291.svd


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0