19 november 2009

Som vi vet har Sverige sagt ja till Rysslands gasledning i Östersjön. Säga vad man vill om den saken, men Rysslandet är på gott humör. President Dimitrij Medvedev slog an en samarbetsvillig ton på gårdagens möte.

 

EU-toppmötet med Ryssland på onsdagen var vad EU-kommissionens ordförande, José Manuel Barroso, kallade för ”ett av de bästa toppmötena hittills”. Saker beror ju på vad man jämför dem med och kanske hade Barroso hunnit måla upp storartade verk om en grinig rysk president. Ryssland har dock blivit på gott humör igen efter Carl Bildts uttalanden i samband med Georgienkriget och vi kan väl anta att hjärtligheten beror på gasledningen. Eller, ”hjärtlighet” är kanske ett starkt ord i samma mening som ”Ryssland”, men ni förstår grejen…

 

Att Ryssland får bygga sin efterlängtade gasledning i Östersjön är väl inget jag, personligen, är för men hade Sverige nekat till bygget hade troligen inte gårdagens möte gått av stapeln. Mötet igår genomfördes dock och gav flera goda resultat. I Dagens Nyheters ledare står att EU vill se ett snabbt ryskt inträde i Världshandelsorganisationen, WTO. Det skulle onekligen knyta landet närmare resten av världen”. Att Ryssland går med i WTO låter som en alldeles jättebra idé tycker jag, WTO syftar till att övervaka internationell handel och för reglering av handel mellan medlemsländerna. Och Ryssland behöver onekligen komma lite närmare resten av världen.

 

På gårdagens möte ska Rysslands president Medvedev ha påstått att landet vill minska sina koldioxidutsläpp med 35 % vilket, precis som Dagens Nyheter skriver, bådar gott inför kommande klimatmöte i Köpenhamn. Att Ryssland jobbar för att minska sina koldioxidutsläpp är självklart väldigt fint av dem, men i övrigt är inte Ryssland något MVG-barn. Svenska Dagbladet skriver att Medvedev rörde inte en min när statsminister Reinfeldt tog upp de bristande mänskliga rättigheterna i Ryssland” och ministern är tyst som muren om de rättsövergrepp som en rysk advokat har utsatts för den senaste tiden. Demokrati, korruption och rättssäkerhet är punkter på en lista som Medvedev borde ägna sin energi åt att ta itu med om Ryssland ska kunna enas med den värld som exempelvis Sverige vistas i.


Relationen till Ryssland är, uppenbarligen, under kontroll. Man ska vara sams med sina grannar och så vidare, men man ska inte vara vän med sådana som inte kan uppföra sig. Sverige har sagt ja till gasledningen, vilket nog var tvunget för att inte hamna helt åt skogen med Rysslandsrelationen, men för att vara vän med Ryssland måste de leva upp till de mänskiga rättigheterna, jobba emot korruptionen och låta andra tv-kanaler än de Kremltrogna finnas. Och så vidare.

 

Och på tal om gasledningen så ska ett varningssystem införas, Ryssland måste varna i händelse av brutna energiförbindelser. Då hinner vi ladda med filt och ved i spisen. Tack för omtanken.

 

DN: http://www.dn.se/opinion/huvudledare/tala-och-kritisera-1.997388

SvD: http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_3818239.svd

DD: http://dalademokraten.se/sida/id/96052/


Dala Demokraten har idag en liten lista på vad som skett i svensk media om rödgröna ministrar haft ansvaret för de frågor som varit på tapeten på sista tiden. Ganska festligt.

Kommentarer
Postat av: Mössa

Man lär sig en del varje dag av dina inlägg!

2009-11-19 @ 13:59:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0