6 november 2009.

Idag går våra drakar ut på enad front och ägnar sig åt att regeringen har sagt sitt ja till Nord Streams pipeline i Östersjön utanför Sveriges östkust. Gasledningen kommer ligga på internationellt vatten och den uppfyller de ställda miljökraven. Frågan är bara, var kraven tillräckligt höga?

 

Gasledningen kommer gå mellan Ryssland och Tyskland och byggas av ett bolag med såväl ryska som tyska och holländska ägare. Nord Streams VD är en före detta Stasiagent och rysslands premiärminister Vladimir Putin har ett förflutet som KGB-agent, låter det inte som att det kommer bli ett smärtfritt och mysigt arbete? Nord Streams gasledning är, precis som Svenska Dagbladet skriver, en del av rysk maktpolitik med energin som vapen. Vi vet sedan tidigare att Ryssland inte heller drar sig för att använda detta vapen. Ukrainas gasförsörjning blev förra vinterns avstängd från Rysslands sida, och flera människor avled på grund av kölden som följde på detta, på grund av konflikter om pris och betalning av gasen.

 

Regeringen har nu, efter tidigare nekande, beslutat sig för att säga ja till gasledningen. Detta ska enligt utsago inte påverka klimatet i Östersjön i större utsträckning, men ärligt talat, att placera milslånga rör på havsbotten i vilka det ska transporteras gas kan inte passera obemärkt. Det förstår vem som helt. Dala Demokraten har exempelvis förstått grejen att ”Andreas Carlgren är inte en miljöminister. Han är bara en minister i en borgerlig regering som inte har miljön högt på agendan”. Därmed säger vi nu ja till gasledningen. Inte nog med att det här kommer påverka fiskarnas och alla andra havsdjurs levnadsförhållanden, det kommer att påverka oss också. En ledning fylld med gas som i hög hastighet ska passera ifrån Ryssland och ut i Europa i närheten av Gotland är riskfyllt. Vad sägs som en gasläcka till exempel? Östersjön förvandlas till en enorm bubbelpool och gas läcker ut i närheten av Gotland? Inte vidare mysigt om någon frågade mig. Att ledningen kommer passera precis utanför vår kust gör också att riken att vi dras in i konflikter ökar.


Om Ryssland nu ska få sin ledning i Östersjön, och därmed förse stora delar av Europa med gas, gäller det att EU står på enad front. Dagens Nyheter menar att EU:s medlemsländer måste enas om en gemensam hållning, men att denna inte bör vara aggressiv. Sant, vi ska nog inte börja bråka med Ryssland om inte nöden kräver, men vi bör enas för att kunna hävda oss mot stormakten. Dock återkommer frågan, med hänvisning till gårdagens ledare i Dagens Nyheter, om vi vill ha en ordförande i EU i form av Vaira Vike-Freiberga som uttalade sitt stöd för invasionen av Irak? Om hon inte är främmande för ett krig så kanske hårdhandskarna kommer fram i konversationen med Moskva också?
Jag blir nervös igen.

 

SvD: http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_3759677.svd

DN: http://www.dn.se/opinion/huvudledare/gastrubbel-1.988996

DD: http://dalademokraten.se/Templates/pages/news.aspx?id=94419&epslanguage=sv


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0