21 januari 2010

Att mötas av fyra okända människor som diskuterar de nya siffrorna inför valet. Som gläds åt en fin grön ökning och glatt välkomnar en ny medlem i förbundet. Tack och bock och de kommande timmarna ägnades åt att försöka definiera vad förtryck är, och vad som går under rubriken ”diskrimineringsgrunder”.

 

Nåja, i går var det partiledardebatt i riksdagen. Borgarpartierna verkar börja ta sig i kragen en aning efter att ha ägnat all sin kraft åt ordförandeskapet i EU, och då glömt bort att det är Sverige som ska gå till val om ganska exakt åtta månader. Men Fredrik Reinfeldt ”inledde onsdagens partiledardebatt med att tala om vad han vill göra om han får fortsätta att regera” som Dagens Nyheter så fint uttrycker det. Och visst var det klokt av honom, för han har haft huvudet lite långt ned i EU-sanden den senaste tiden för att vara säker på en ny valseger. Reinfeldt betonade jobbavdraget, förstärkta utbildningar och att motverka våld och droger. Det låter lite halväckligt fint om jag får uttrycka min åsikt. Allt ska, dessutom, ske med ”respekt för de offentliga finanserna”. Jösses. Reinfeldt ska kanske se över det här med jobbfrågan en gång, eller två, till innan valet också. ”Mer jobb har alliansens jobbpolitik och jobbskatteavdrag inte åstadkommit. Det senaste året har 343 personer om dagen förlorat sina jobb och arbetslösheten har ökat” skriver Dala Demokraten i dagens tidning. Låter inte sådär alldeles jättelyckat kanske. Visst kan vi inte skylla allt på Alliansen i tider med finanskriser som står oss alla upp i halsen, men 343 personer om dagen…!

 

Dagens Nyheters åsikt om gårdagens debatt var att de rödgröna, som har fått fina siffror i de senaste opinionsmätningarna, inte alls gjorde skäl för de siffrorna i går. Säga vad man vill om insatsen i debatten, men de nya siffrorna är mycket glädjande! Den rödgröna oppositionen får egen majoritet med 51,8 procent medan alliansen får nöja sig med 41,9. Miljöpartiet fick själva 11,3 procent vilket kan få vem som helst att vara glad i veckvis.

 

Göran Hägglund däremot, han hör till en av dem som inte gläds åt de nya mätningarna. Han ”fann det rent av farligt för Sverige om de rödgröna får besätta ministertaburetterna” enligt Dala Demokraten. Tillåt mig skratta. Lite för högt och lite för länge. Det vi borde vara rädda för, och som jag anser är bokstavligen farligt för Sverige, är att enligt den nya mätningen får Sverigedemokraterna 4,4 procent och tar sig därmed in i riksdagen. Det, Göran Hägglund, kan vi kalla farligt.

 

Om gårdagens debatt nu inte hörde till en av de bästa i världshistorien, utan rent av mest bestod i att skylla på varandra och försöka stå på benen, så bör båda sidorna veta att 15 procent av de tillfrågade i väljarundersökningen var osäkra inför valet. Dessa 15 procent måste fångas.

 

DN: http://www.dn.se/opinion/huvudledare/ord-i-grevens-tid-1.1030509

DD: http://dalademokraten.se/sida/id/104174/

Opinionsmätningen: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/fortsatt-ledning-for-oppositionen_4117367.svd


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0