26 januari 2010

Let’s talk about Saab. Är vi inte lite trötta på den där historien nu? Jo, jag leker att ni håller med och unisont svarar ”jaaa!”. För den börjar bli tjatig. Väldigt tjatig.

 

I går kväll (måndag) verkade det som om att Spyker skulle köpa Saab av GM. Affären är inte klar, men förhandlingarna fortgår. Så långt, allting bra. Dagens Nyheter skriver så är det ”i det korta perspektivet är det ändå glädjande för Saabs alla anställda och för hela västa Sverige att samtalen går vidare”. I det korta perspektivet. Kort perspektiv. Inte långt. Kort. Alltså typ två veckor? Saab kommer inte överleva, så enkelt är det. Inte på kort sikt och inte på lång sikt.

 

De anställda inom Saab och dess underleverantörer vill förstås att affären lever vidare, men svenska skattebetalare har inte direkt anledning att jubla. ”Köpesumman sägs vara cirka 8 miljarder kronor varav hälften är ett lån från Europeiska Investeringsbanken, garanterat av den svenska staten” står att läsa i Dagens Nyheter idag. Strålande. Vi fortsätter med att ”med tanke på de enorma utmaningarna som ett eventuellt Saab/Spyker står inför finns en uppenbar risk att skattebetalarna förlorar sina pengar”. Spyker lyckas uppenbarligen inte finansiera det tänkta köpet av Saab till fullo, hemliga miljardärfinansiärer till trotts.

 

Staten har dock inte så mycket till val än att ställa sig som garanter på lånet. Trycket på regeringen har varit stort under hela Saab historien och gav man inte sitt stöd för lånet skulle det vara som att man lät Saab gå under. Och ”naturligtvis vill ingen politiker ta på sig rollen som dödgrävare. Särskilt inte när det är valår” som Dagens Nyheter uttrycker det.

 

Oavsett om det blir någon affär eller inte så kommer inte Saab överleva speciellt länge. Om Spyker köper Saab är jag väldigt tveksam till att de kan göra Saab lönsamt, något som Wallenbergsfären och GM inte klarat av. Men jag är glad om jag har fel.

 

DN: http://www.dn.se/opinion/huvudledare/riskabel-chans-1.1033225


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0