13 mars och härdsmälta.

Risk för ny explosion. För härdsmälta. För katastrof. Vad var det jag skrev igår? TA INTE SÅ LÄTT PÅ DET HÄR. Minsann, nu har de kommit på att kärnkraftsverk inte är att leka med. Duktigt. Flera hundra tusen människor är nu evakuerade och man tror att runt 160 personer har utsatts för radioaktiva ämnen då nivån nu överskrider tillåtna värden.

 

Ingen verkar veta någonting riktigt säkert, men man utesluter inte att härdsmälta redan nu kan ha inträffat i rektor 1 vid kärnkraftsverket Fukushima. Det verkar även vara mycket möjligt att så kommer ske även i reaktor 3 då dess nedkylningsfunktion krånglar. Härdsmälta är när den radioaktiva härden i en reaktor blir så upphettad av sin egen värme att den smälter. Ordet för det är: ka-ta-srof. Reaktor 1 exploderade redan under gårdagen, men nu är man rädd att även den tredje reaktorn ska smälla på grund av överhettning. Om denna reaktor exploderar kan konsekvenserna bli än värre då den inte bara drivs av uran, utan också plutonium. Som om det inte räckte, liksom….

 

Japan har många kärnkraftsverk för att slippa vara beroende av importerad olja. Och nu? Nu kommer landet få en saftig oljenota utöver jordbävningens övriga skador. Att satsa på kärnkraft slår tillbaka, det är bara att konstatera. Förr eller senare slår en satsning på kärnkraft tillbaka, och frågan är om det är värt priset?

 

Vårt moderna samhälle är ett sårbart samhälle. Så enkelt är det. Människan tror ibland att den är smartare än naturen och bygger då storslagna saker såsom kärnkraftsverk. Men naturen är den starkaste i kampen med människan, och därför måste vi, precis som DN:s ledare idag skriver, bygga så säkra samhällsstrukturer som möjligt för att möta naturen. Möta dels naturens krafter såsom jordbävningar som den här, och dels möta naturens behov genom att inte förstöra den med radioaktiva utsläpp.
.
DN: http://www.dn.se/nyheter/varlden/japanska-regeringen-hardsmalta-kan-ha-intraffat
DN ledare: http://www.dn.se/ledare/huvudledare/japans-nod-ar-var

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0