17 mars och vi oroar oss för klimatet nu igen.

Ibland oroar vi oss för klimatet, men sen förtränger vi det. Så kommer det en katastrof, och vi får tänka lite igen. ”Några snuddar vid de civilisationskritiska insikterna och frågar sig vad det är för slags energislukande civilisation vi byggt åt oss själva. Ja, vad ska man tänka om en civilisation - den japanska är i denna mening också vår - som är beredd att ta sådana risker för att försäkra sig om de enorma mängder energi som den industrikapitalistiska civilisationen kräver?” är Dalademokratens analys. Och ja, vad mer kan vi säga?

 

Ingen vet riktigt hur stor olyckan vid kärnkraftsverket Fukushima i Japan är. Explosioner har skett i tre reaktorer och en brand har uppstått i en fjärde, det är kraftigt förhöjda strålningsnivåer och 200 000 personer är evakuerade från området. Franska och Amerikanska myndigheter räknar olyckan som en sexa på en sjugradig skala. På den skalan var Tjernobylolyckan en sjua. Kan inte omvärlden bara se det här? Ta in det och komma ihåg det, tänka över det och ta hänsyn till vad det är som händer och vad det är vi gör med världen egentligen.

 

Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand skrev igår i Svenska Dagbladet att ”Människans ständiga dilemma att prioritera mellan det kortsiktiga och det långsiktiga har återigen kommit i fokus. Det finns få saker som ställer detta dilemma på sin spets så tydligt som just frågan om kärnkraftens vara eller icke vara. En verksamhet med låg risk för olyckor, men där olyckor kan få enorma konsekvenser om de väl inträffar. /…/ I Sverige har vi hittils valt att fokusera på den första delen - den låga risken för olyckor. Tio nya reaktorer ska tillåtas och göra Sverige beroende av kärnkraft i minst 75 år till. /.../ Sverige är bland de länder som har mest kärnkraftsel per person i hela världen. /.../ Detta trots att vi är ett av det länder i världen som har bäst förutsättningar att bygga vårt energisystem på förnybar energi."


Hur låter det egentligen? Vi har de bästa förutsättningarna att satsa på förnybar energi, och så bygger vi ut kärnkraften! Maria fortsätter ”Tysklands förbundskansler Angela Merkel säger att olyckan i Japan visar att något vi trodde var omöjligt faktiskt kan inträffa och att det inte bara går att fortsätta som om ingenting har hänt. I Sverige har regeringen bestämt att vi ska fortsätta som om ingenting hänt.”
Det är pinsamt, och rysligt korkat. Rysligt, i dubbel bemärkelse.
-
DN:s ledare är idag på gränsen till...ja, ingenting. Pinsam. Skribenten kan ju, om han så vill, ta första bästa plan till Japan och hjälpa till med restaureringsarbetet i närheten av kärnkraftverken eftersom strålningen inte alls skrämmer honom eller verkar vara det minsta farlig. Kanske är det så att man ska släppa barndomens serievärld som ledarskribent på DN och börja fundera på vad som händer om/när samma sak som just nu händer i Japan sker på Forsmark.

Dalademokraten: http://www.dalademokraten.se/sida/id/159568/
Maria Wetterstrand i SvD: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/maria-wetterstrand-om-karnkraft_6010489.svd
DN: http://www.dn.se/ledare/huvudledare/den-onda-stralningen

Kommentarer
Postat av: Seade

http://www.youtube.com/watch?v=WWUeBSoEnRk



Ren, säker och effektiv kärnkraft!

2011-03-17 @ 12:28:49
Postat av: Anna

men nu då, hur tänkte du Sead? Ren? Är allt som inte syns rent? Bara för att skiten från kärnkraften inte syns så den väl inte ren, eller hur menar du?

2011-03-17 @ 16:23:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0