21 mars och vad händer i Libyen?

Som en överraskning så skriver DN om Fukushima idag, och SvD om Gaddafi. Det är liksom det, och ingenting annat, att prata om dagar som idag. Så, vi pratar vidare om Libyen:
Omvärlden har nu, finally, gått in i Libyen. Det tog sin lilla tid, men nu så. Risken för angrepp på civila är självklart stor, och inte alls bra, men Gaddafi måste bort. Nu. Svenska Dagbladet skriver att "Man kan förstås tycka att agerandet har varit alltför tövande, men det goda med senfärdighetens är trots allt att det ingripande som nu äger rum har sanktionerats av FN:s säkerhetsråd och fått försiktigt men dock stöd från Arabförbundet. Qatar deltar aktivt i insatserna, Turkiet är tydligt med att Gaddafi måste bort. Väntan har haft ett pris, men den kommer att spela stor roll såväl för själva insatsen som för dess efterspel och långsiktiga konsekvenser."

Ledaren fortsätter "FN-resolutionen ger inget carte blanche till de allierade länderna. Den syftar till vapenvila och skydd för civilbefolkningen. Man kan (och vill) inte invadera, men man kan inte heller blåsa av operationerna efter de första dagarnas insatser. Nu väntar en mycket mer krävande tid för de allierade, under vilken det gäller att försvaga diktaturen utan att mängder av människoliv går till spillo. Gaddafi, å sin sida, tycks inriktad på att trappa upp situationen genom att dela ut mängder av vapen."

Det är lite av en så kallad svår balansgång som nu har inletts: störta Mr Gaddafi men ta inte livet av civilbefolkningen under tiden. Gubben måste bort, men att attackera ett helt land är drastiskt (men i det här fallet antagligen det enda möjliga). "Det FN-sanktionerade anfallet mot Libyen är den sämsta taktik mot Gaddafi som man kan tänka sig. Bortsett från alla andra." är SvD:s ledares avslutning på det hela. Sant. Det är ett dåligt alternativ, men det är bättre än övriga.
.
Och, just det, SVERIGE! Vad gör vi? Skriver spaltmeter efter spaltmeter med information och kritik mot såväl Gaddafigubben som mot att ingen gör någonting medan Libyen brakar samman allt mer. Allas vår Carl Bildt skriver på sin blogg att "Alldeles självklart kommer också Sverige att stödja genomförandet av resolutionen på det sätt och med de resurser som vi är bäst på". Frågorna är då bara: När? (det är liksom NU det är kris) och Hur? (det är läge att lägga upp en plan, typ..igår...).
.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0