24 mars och Juholts tåg måste vara ett x2000

Efter den här ledartexten signerad Erik Helmerson, så är han lite av min nya favorit. Idag har han, med hjälp av viss fotbollsreferering, en analys över Juholts närmaste framtid.
.
Så väjs han väl då snart, Håkan Juholt, till Socialdemokraternas nya partiledare. Han håller sitt ”Hej, det här är jag och tack och hurra”-tal, är karismatisk bakom ansiktsbehåringen (okej, jag vet att det är uttjatat…) och får säkert såväl blommor som varma applåder. Så långt, allt väl. Sen vissnar blomsterkvasten och det blir måndag igen. Vardag. Vardag och med den kommer Juholts verkliga jobb, och hans stora utmaning. Han ska då, med start på måndag morgon, börja arbetet med att ena landets socialdemokrater. Han ska, som Helmerson skriver, ”ena ett parti vars potentiella sympatisörer består av gruvarbetare i Grängesberg, queerfeminister på universiteten, klassresande pensionärer i hela landet och, inte minst, de urbana medelklassväljarna.”. Vi önskar honom lycka till, får han med sig den fantastiska gruppen ”medelklassväljarna” så är han på god väg.
.
Då är ju bara frågan, har han någon plan? Hur ska han få med sig väljarna på sitt lilla tåg? Juholt har sagt sig ogilla Twitter men ha en förkärlek för försvaret och kärnkraft, och enligt tidningen Fokus ville mannen spara pengar i Kalmar genom att inte verkställa planen om att datorisera kommunhuset. Kan vi kalla honom framåtgående? Visionär?! Knappast. Men oavsett budskap så räcker inte ord och löften för Socialdemokraterna, Juholt måste lyckas med konststycket att täcka in alla deras spretiga väljargrupper och det görs inte med ett budskap. ”Nej, Juholt måste övertyga väljarna om att han är framtiden”, precis som Helmerson uttrycker saken idag. Han måste få sitt tåg att bli ett x2000, helt enkelt. Vart Juholts tåg sen går, det vet ingen riktigt ännu, men ska han lyckas med sin nya och stora uppgift så måste han gasa, och fånga med sig väljarna och medlemmarna i en rasande hastighet.
.
Helmerson avslutar glatt: "Gustav Fridolin är 27 år, Miljöpartiets näste manlige språkrör – och visionär."
.
DN: http://www.dn.se/ledare/signerat/visioner-vinner-val

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0