28 mars och välkommen till nya jobbet!

Måndag förmiddag. Juholts första dag på jobbet. Nytt kontor månne? Ny, ergonomiskt riktig, kontorsstol? Höj och sänkbart skrivbord med utsikt över Stockholms bästa sida? Kan tro det. Under vad som verkade vara närmast rockkonsert liknande stämning under kongressen är Håkan Juholt nu Socialdemokraternas nye partiledare. Grattis, får vi väl säga. Antar jag. Frågan är om grattishälsningen ska riktas till Juholt personligen eller till Socialdemokraterna??

 

Han skämtar och skrattar glatt, verkar inte ha några problem att vare sig ta plats eller att vara i rampljuset. Jättefint med en glad gubbe, men han säger bara saker som vi redan hört. Jag efterlyste den där visionen, framåtandan och gaspedalen som Sossarna behöver, men har den kommit hittills? Juholt verkan inte vara på jakt efter förnyelse, snarare tvärtom näst intill. Att gå kvar i gamla hjulspår fungerar inte. Samhället går framåt, och politiken måste följa med, eller helst ligga ett halvt steg före, för att få väljarna med sig. Vi behöver visioner, inte gammal skåpmat som vi redan gått igenom. Juholt har gjort ganska tydligt att han är trött på ropen om förnyelse. Han nämnder de klassiska uttrycken om solidaritet och jämlikhet, som visserligen är både fina och viktiga och tilltalar de redan frälsta Socialdemokraterna, men som knappast får med sig den stora massan. Vi har liksom hört det förr. Frågorna som vi vill ha svar på nu är arbetslöshet, A-kassa och friskolor. Vart vill han ta sitt parti i frågor om vården och skatter? TÄNK, Juholt, tänk framåt!

 

Juholt passade på att bjuda upp till dans om pensionsystemet med LO, TCO och Saco för att göra en översyn av systemet. Nu tackar emellertid TCO och Saco nej till att utgöra Juholts danspartner i det hela och den alldeles färska partiledaren låtsas som att det inte alls var vad han menade heller. Nä nä.

 

Så, grattis till er nya partiledare Socialdemokraterna! Eller, är det Juholt jag ska gratulera till nya jobbet? Det känns nämligen som två vitt skilda saker, och jag vet inte vem jag ska gratulera riktigt...


SvD: http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/tco-och-saco-vill-inte-men-du-kan-alltid-leka-med-v-juholt_6044063.svd

DN: http://www.dn.se/ledare/huvudledare/till-kamp-mot-marknaden

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0