9 mars 2011

Dagens konstaterande: sossarna har det aningen arbetsamt för tillfället. Milt uttryckt. Och mest arbetsamt av alla har den socialdemokratiska valberedningen det. Stackars, stackars sossarna. Helt enkelt.

 

Dagens Nyheter har idag konstaterat faktum: socialdemokraternas valberedning har det jobbigt och går rakt mot ett solklart misslyckande. Att utse en partiledarkandidat som valberedningens förslag till extrakongressen i slutet av mars är att utse en kandidat som ingen vill utse. Hugg i sten eller låt bli att utse en kandidat! Partiets medlemmar verkar inte dra sig för att höja sin stämma, så varför inte helt enkelt låta dem utse sin partiledare utan valberedningens inblandning? Tål att tänkas på, kära socialdemokrater.

 

Om någon, säg förslagsvis….ehm…Margot Wallström (!) sagt de två bokstäverna som bildar ett jakande svar när hon tillfrågades om partiledarposten hade valberedningen haft en vår som kan liknad vid valfri lugn semester. Men nu har hon avsagt sig detta, vilket för hennes egen skull säkert innebär mycket mer lugn och ro, så vilka har vi då kvar att sålla bland?

 

Thomas Östros och Sven-Erik Österberg hade minst sagt sina små fingrar med i spelet som ledde fram till valnederlaget. Minuspoäng för det.

Överraskningsmomenten i Lena Sommerstad och Leif Pagrotsky är osäkra kort i leken och ses inte som ”politiker” i den mening som krävs för posten.

SSU:s tidigare ordförande Mikael Damberg är en lättviktare som anses vara för ”höger”, men å andra sidan kanske ett generationsskifte och lite nytt blod vore att föredra?

 

Socialdemokraternas valberedning har problem. Stora sådana. Det bästa vore nog, precis som DN skriver, att erkänna sina problem. Högt, klart och tydligt: man har inte hittat en tillräcklig kandidat och nu är det upp till kongressen att göra som de vill. Välj som ni vill! (Då slipper denna stackars valberedning dessutom höra tjatet och gnatet i efterhand när det ändå går åt pipsvängen om något halvår eller två…)

 

(Det roligaste i kråksången är att på socialdemokraternas hemsida står som följer: Det har varit ett fantastiskt gensvar från hela partiet för att ta fram kriterier för vår nya partiledare. Flera hundra sidor av synpunkter från flera tusen medlemmar/…./ Valberedningen har nu fått ett utmärkt avstamp för det fortsatta arbetet. Vårt jobb att hitta rätt person blir så mycket enklare när vi har en väl genomarbetad bild av vad vi söker.” Tillåt mig gapskratta. Lite för högt, och lite för länge.)

 

DN: http://www.dn.se/ledare/huvudledare/fruktlost-sokande

Socialdemokraterna: http://www.socialdemokraterna.se/Media/Pressarkivet/Nyhetsarkivet-2001--/Forslag-till-valberedning-klar/

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0