30 mars med Miljöpartiets valbarhet.

Det måste varit plågsamt för Socialdemokraterna att beskåda Miljöpartiets arbete med att hitta sina två nya språkrörskandidater. Kontrasterna är milsvida. MP:s arbete för att ta fram kandidater har varit öppet, med vilja från alla kandidater och med avsikt att kongressen ska ha valmöjligheter. Jämför det med S arbete för att plocka fram Juholt, och vad ser ni?
.
Det må vara så att man gärna tror att det är kutym att välja valberedningens förslag till partiledare, men Miljöpartiet tänker annorlunda. Nytt. I Miljöpartiet verkar valberedningens förslag fasktiskt vara just ett förslag. Vilka som sedan bli valda till språkrör är faktiskt upp till medlemmarna på kongressen. Igår utsågs Gustav Fridolin och Åsa Romson till valberedningens förslag till nya språkrör för Miljöpartiet, ett väntat val och ett inte fullt så väntat. Valet av Fridolin förvånar nog ingen, precis som SvD skriver idag så "Fridolin har ett massivt stöd som gränsar till ikonstatus i partiet". Svenska Dagbladets skribent funderar sedan vidare på om Fridolin kommer klara det här, att följa i den populära Maria Wetterstrands fotspår och bli den toppman man önskar. Skribenten menar att Fridolins stora stöd i partiet medför "Risken att man gör människor besvikna är alltid större när förväntningarna ligger skyhögt." Visst finns stora förväntningar på Fridolin, men att han ska bli Maria Wetterstrand är det ingen som sagt. Gustav Fridolin har visat att han är ett namn att räkna med, och jag tror att det är få som kommer bli besvikna på hans arbete. Om han nu blir vald, för i valfrihetens namn så finns det fler kandidater att välja mellan för kongressen i maj.
.
Aningen mindre tippat var valet av Åsa Romson som Fridolins parhäst. Romson var en av flera kandidater till platsen som förslag till kvinnligt språkrör och utmanades främst av Mikaela Valtersson. Saken är dock den, att eftersom Miljöpartiet är ett parti som faktiskt väljer sina språkrör så kan varesig Fridolin eller Romson andas ut än, för än är de inte valda. Under kongressen den 20-22 maj väljs Miljöpartiets språkrör. Jag skulle bli rysligt förvånad om Fridolin inte fick den manliga posten, men Romson har en stark utmanare i Valtersson.
.
SvD: http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/nar-miljopartister-rostar-sa-rostar-de-faktiskt_6050621.svd

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0