18 februari och sterilisering?

Så var det ju den här debatten om steriliseringens vara eller icke vara vid könskorrigering. En debatt som jag knappt kan förstå varför den existerar, eftersom det för mig bara finns ett givet svar: ingen sterilisering. Givetvis får människor tycka som de vill, helt klart, men i den här frågan kan jag inte riktigt se vad motståndet ser även om jag anstränger mig en rasande massa.

Idag skriver Kristdemokraternas toppnamn, Göran Hägglund, Maria Larsson och David Lega, i DN om sitt partis inställning till det hela, och varför det tagit sån tid för dem att bestämma sig i frågan:


”Alla är lika mycket värda. Från Kristdemokraternas sida har vi varit tydliga med att frågan om sterilisering vid könsbyte – liksom andra frågor som rör barn – kräver noggrann eftertanke och analys. Många transsexuella möts med hat och rädsla, vilket strider mot principen om alla människors lika värde – ledstjärnan för kristen idétradition och därmed för kristdemokraterna. Därför är det vår uppfattning att kraven på sterilisering vid könsbyte bör avskaffas”.


Men hurra! Jag skulle förstås inte kalla det för ”könsbyte”, utan för ”könskorrigering” men jag antar att man inte kan begära allt för mycket. Man får vara nöjd så. Just nu, i alla fall. Det där med ”noggrann eftertanke och analys” ser jag inte heller riktigt vart det kommer in, för eftertanken och analysen måste ligga hos personen som vill göra den här behandlingen. Inte hos Kristdemokraterna. Det kan jag inte riktigt se hur det skulle gå till. Men nåja, Kådisarna har tänkt och analyserat och, vad det verkar, något motvilligt kommit fram till det enda rätta. Inga steriliseringkrav.


Enligt den nuvarande lagen måste en person som vill genomföra en könskorrigerande behandling vara 18 år, ogift, svensk medborgare och steriliserad. Hej och hå. Det enda här som är rimligt är 18års gränsen. Varför i hela världen skulle man behöva vara ogift? Det finns ju faktiskt inga som helst belägg för det. Radera det kravet. Och svensk medborgare? Nej nej nej, medborgarskapet kan ju omöjligt få spela in i en människas hälsa, och därmed inte i en könskorrigering. Radera det kravet. Och sterilisering? Varför? Jag förstår ärligt talat inte alls det här. För att eventuellt kommande barn ska bli förvirrade? Nej, troligen inte. För att eventuellt redan existerande barn ska bli förvirrade? Nej, troligen inte. För att för att? Ja, troligen. Därför: radera det kravet.


Kristdemokraterna erkänner villigt i sin debattartikel att de också anser att kravet på medborgarskap och att personen ska vara ogift bör tas bort. Men de erkänner också att kravet på sterilisering har varit en rysligt svår nöt att knäcka…


KD skriver att ”Nu är förvisso inte sterilisering i detta fall påtvingat, utan en konsekvens av en frivillig behandling”. Men HALLÅ, om jag får be…! Det är en frivillig behandling på så vis att personen själv tar beslutet, men det är en behandling de vill gå igenom för att må bra! Definitionen av ”frivillig” bör diskuteras här en aning. En människa som vill genomgå en könskorrigerande behandling gör det givetvis inte för att det är ”kul” eller ”spännande”, utan efter många funderingar, våndor och stora beslut om att det är vad som måste ske för att de ska kunna leva ett liv som de är bekväma i. Så, frivilligt i den bemärkelsen att det är deras val, men inte frivilligt i bemärkelsen att de kunde hoppat över det och levt vidare som om ingenting hade hänt.


KD skriver vidare att ”men med tanke på att dessa personer upplever sig vara i stort behov av denna behandling för att hantera sin tillvaro så kan graden av frivillighet vad gäller steriliseringen diskuteras”. Diskuteras och diskuteras, kravet bör tas bort. Människor som genomgår en könskorrigerande behandling gör det för att må bra, och därmed kan jag inte se några hinder för att de ska kunna fortsätta att bli föräldrar. En människa som mår bra, och som är trygg i sig själv, är en bra förälder. En människa som mår bra efter en könskorrigerande behandling är en bra förälder, och säkerligen i många fall en bättre förälder än en människa utan könskorrigerande behandling som mår dåligt. En människa som mår bra är en bra förälder, oavsett kön, bakgrund, sexuell läggning eller någonting annat!


Heja KD för att ni tagit ert förnuft till fånga, men skämmes för att det tagit sådan tid.


DN: http://www.dn.se/debatt/dags-att-avskaffa-kravet-pa-sterilisering-vid-konsbyte


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0