8 december 2009

Dagens Nyheter har the words of today: “Debatten om de nya reglerna i sjukförsäkringen har nått stormstyrka”.

 

De nya reglerna för sjukförsäkringen har rört upp starka känslor och det finns nog inte många i vårt avlånga land som inte tycker något om saken. Personligen tycker jag att en förändring i systemet minst sagt var på tiden, men att steget i förändringsstegen varit lite för stort. ”Det finns baksidor med de nya reglerna men det fanns sannerligen också problem med de gamla” skriver Dagens Nyheter idag. Och så rätt de har. Svenska Dagbladet är även de kritiska till det tidigare systemet och anser att sjukskrivning då användes som en ”allmän avstjälpningsplats”.

 

”Förra systemet: Sjukpenningen användes som försörjning på orter där det var svårt att hitta arbete och när a-kassedagarna började sina. Rätten till sjukpenning berodde mer på vad i landet individen bodde och vad hon själv ville än på hur sjuk hon var” skriver Dagens Nyheter. Och där är vi tillbaka på fredagens diskussion. Sjukskrivningen var, eller är, i många fall inte riktigt berättigad. Är man inte sjuk så bör man inte vara sjukskriven, mycket enkelt. Att ”studier visar hur nästan hela läkarkåren skrev intyg efter patienternas önskemål snarare än efter självständiga medicinska bedömningar” som DN också skriver är faktiskt helt sanslöst.

 

Den här debatten, som nått stormstyrka de senaste dagarna, har kommit att handla om hur vida man ska jobba om man är väldigt svårt sjuk eller inte. Om man ska tvingas till arbetsförmedlingen samtidigt som man krigar mot cancer eller liknande. Och det ska man självklart inte. Är man sjuk så är man, och då ska man inte jobba. Väldigt enkelt. Men är man inte sjuk så finns det ingen anledning att vara sjukskriven! Det är helsnurrigt att den allra största delen människor i Sverige som är sjukskrivna är det på grund av lättare former av psykiskt lidande eller diffus smärta i kroppen. Hallå, wake up!

 

För att återgå till exemplet om fotbollstränaren med ont i tån från i fredags så kan man kanske inte fortsätta som kapten för landslaget utan användbara fötter. Men man kan rimligtvis inte blir sjukskriven i åratal för det heller! Det nya regelverket om sjukförsäkringen säger att man ska söka ett annat arbete om man efter ett halvårs sjukskrivning inte bedöms kunna komma tillbaka inom ytterligare ett halvår. Och tacka för det och be för att läkare inte fortsätter sjukskriva människor bara för att de ber om det, för så kan vi inte ha det. Det fungerar ju inte. Är man fotbollstränare med onda tår får man söka ett annat jobb, men är man svårt sjuk bör man vara hemma och kurera sig. Det är en väldigt enkel ekvation. Slut på den diskussionen.

DN: http://www.dn.se/opinion/huvudledare/minns-hur-det-var-1.1009725
SvD: http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_3905529.svd


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0