18 november 2009

OBS:a att Svenska Dagbladets ledare inte var tillgänglig vid tidpunkten för det här inlägget.

 

 

En ny svensk EU-kommissionär har utsetts, Folkpartisten Cecilia Malmström kommer att ta över rollen efter Margot Wallström.

 

Cecilia Malmström utsågs igår till Sveriges nya EU-kommissionär. Alliansen enades om att folkpartisten var ett lysande val, och antagligen har de alldeles rätt, men eftersom posten tillsätts för fem år skulle herr Stadsminister kanske ha samtalat lite med oppositionen också? Det kan ju hända att vi får en rödgrön regering efter nästa val…

 

Malmström har stor erfarenhet av europeisk politik och har varit ledamot i Europaparlamentet samt är EU minister i stadsrådsberedningen sedan år 2006. Hon talar flertalet europeiska språk flytande och är i botten statsvetare med doktorshatten i beredskap. Vart Malmström står i EU politiken är dock en fråga som är ganska intressant för oss Svenssons. Dala Demokraten har idag samma funderingar och menar att där Sveriges medborgare är negativa till att ge mer makt till EU är Malmström positiv. Där EU då kommer att hämta sin ökade makt är på medlemsländernas nivåer, alltså bland det som exempelvis vår riksdag nu avgör. Till EU från Sverige, med kärlek.

 

När Malmström tar plats i EU-kommissionen kommer hon antagligen att känna sig hemma eftersom övriga i gänget, som Dala Demokraten skriver, också jobbar för ett starkare EU. Dagens Nyheter tror att Malmström kommer att stärka sin trovärdighet bland sina europeiska kolleger med sin doktorshatt eftersom stor vikt där läggs vid titlar. ”Hon är också, i ordets verkliga mening, en Europavän” är Dagens Nyheters ord och visst är EU alldeles strålande bra men det Malmström står för är inte i stil med majoriteten av Sveriges befolkning. Frågan är då om hon verkligen är så brilliant som alla hävdar? Vill vi inte att majoritetens ord ska gå igenom på högre nivåer? Malmström jobbar kraftfullt för ett starkare EU samtidigt som Sveriges befolkning nekar införandet av Euro och är kritiska till utrikespolitiken.

 

Även om jag tror att Cecilia Malmström kommer sköta sitt jobb utmärkt (eller rättare sagt, jag utgår ifrån att hon sköter sitt jobb utmärkt, precis som Reinfeldt sköter sitt) så har hon en liten, liten svaghet. Malmström gillar inte rampljuset. Okeeej, hon har ett jobb i EU och vill inte riktigt slå sig framåt. Strålande kombination, i EU kan man ju smyga omkring utan att synas. Dagens Nyheter skriver att ”det kräver att hon vågar armbåga sig fram och ta plats i debatten” för att klara sig och ”om hon verkligen ska göra avtryck i Bryssel krävs att hon vågar stå för något”. Tips från coachen. Stå för dina åsikter Cecilia Malmström, och använd ditt EU engagemang till goda ting, så tror vi på dig. Deal?

 

 

DN: http://www.dn.se/opinion/huvudledare/upp-till-bevis-1.996561

DD: http://dalademokraten.se/sida/id/95924/


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0