20 november 2009

EU:s förste president är utsedd!

 

Belgiens premiärminister Herman Van Rompuy blir EU:s förste permanenta ordförande och kommer ha sällskap av Catherine Ashton från Storbritannien som utrikesminister.

 

Som vi avhandlat tidigare var Vaira Vike-Freiberga ett starkt förhands val till posten, liksom Storbritanniens tidigare premiärminister Tony Blair. Dessa fick dock stiga åt sidan för kristdemokraten och katoliken från Belgien som nu ska leda Europeiska rådet och vara unionens ansikte utåt.

 

Omdömena om Herman Van Rompuy kan i Dagens Nyheters ledare ”bland kritikerna sammanfattas väl i citatet: han ser ut att vara en helig man, men kan mörda sina motståndare utan att lämna några spår". Och även om Van Rompuy har ett väldigt festligt namn, så har han inte framträtt nämnvärt i större sammanhang. Han utsågs nyligen till premiärminister i Belgien och är tydligen ”mest känd för sin iver att balansera budgeten och minska landets statsskuld” enligt Dagens Nyheter.

 

Att EU:s 27 medlemsländer enades om en kristdemokrat från lilla Belgien som ordförande och en socialdemokrat från Storbritannien som utrikesminister är kanske inte så spännande, Van Rompuy är ingen färgstark person utåt för EU men kanske är det väldigt väl att så är fallet. Han blev premiärminister i Belgien när landet var i ett stökigt läge politiskt och han har under sin tid lyckats återställa lugnet, och hålla samman, landet. Det är möjligt att det är precis vad EU behöver, en lugn och trygg person som metodiskt jobbar sig framåt. Men vidare spännande, det verkar han inte vara.

 

Dock är det där med spänning något som ska övervägas noga. Jag tror att det är way much better att Van Rompuy styr EU än att förhandstippade Vaira Vike-Freiberga fick ta plats på tronen. Hon skrämde mig nämligen en aning med sina uttalanden om stöd för Bush och Irakkriget… Van Rompuy är fyrabarns far, utbildad ekonom och är känd för att vara bra på att ena stridande viljor. Han publicerar egenskrivna haikudikter på sin blogg och ser ut lite som toker i de sju dvärgarna, men jag hoppas att han ska kunna företräda EU med framgång och beslutsamhet.

 

I Dagens Nyheters ledare kan vi, återigen, läsa att Fredrik Reinfeldt ”lär ändå få ett gott betyg för arbetet med att vaska fram de nya namnen. Beslutet blev snabbt och enigt, och sådant värderas högt i Bryssels korridorer”. Och hurra, igen har Reinfeldt skött sitt jobb. Jag är stolt.

 

Som om inte Herman var nog till överraskning idag så är det förvånande att bara Dagens Nyheters tar upp ämnet i sin ledare idag…

DN: http://www.dn.se/opinion/huvudledare/herman-vem-1.997999
SvD: http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_3823729.svd
DD: http://dalademokraten.se/sida/id/96271/


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0