20 januari 2010

Vi är tillbaka hos de nya reglerna för sjukförsäkring. Och jag är inte förvånad. Det här kan komma att diskuteras till leda. Om och om igen kan vi tycka att antingen de blå eller de rödgröna har fina förslag, vi kommer dessutom hinna ändra oss i frågan och kanske till och med skrota bådas. Vi är inte klara efter idag. Tro mig.

 

Vänsteralliansen har nu i vilket fall presenterat sitt alternativ till sjukförsäkring. Enligt Dagens Nyheter ”innebär det en återgång till systemet med många och långa sjukskrivningar. Och förtidspensioner.” Låter ju inte sådär jätte strålande. Läser man dock Dala Demokraten låter förslaget bättre: ”Det finns saker i det som markerar glasklara och, om de genomförs, direkt kännbara förbättringar gentemot Alliansens lagar.” Se där ja.

 

Vad innebär då detta nya förslag? I enkla drag ska fler människor omfattas av försäkringen (vilket i sin tur leder till att försäkringen förvandlas från försäkring till bidrag…) och, som Dala Demokraten skriver idag, ”de rödgröna vill slopa den där formuleringen om att den försäkrades arbetsförmåga måste prövas ”mot hela arbetsmarknaden”. De rödgröna talar istället om att personens arbetsförmåga ska prövas mot en ”verkligt existerande arbetsmarknad.”.”  Jag tycker det låter fint, precis som Dala Demokraten tycker, men Dagens Nyheter anser att det ”faller på sin egen orimlighet”. Och idag får det stå för dem. Fler ska ingå i försäkringen och man ska efter sjukskrivning prövas mot ett jobb man kan utföra. Precis som jag sagt förut, är man fotbollstränare med en trasig tå kan man inte vara fotbollstränare längre, men man kan absolut inte vara tvungen att sitta hemma i soffan i åratal för det.

 

Frågan om sjukförsäkringen kommer, precis som våra stora drakar är ense om, ta en stor del av valkampanjerna inför det kommande valet. Systemet runt sjukförsäkringarna behöver förnyas, men frågan är hur? Jag är säker på att det här inte är det sista inlägget i debatten om de nya reglerna.

 

DN: http://www.dn.se/opinion/huvudledare/att-svika-de-sjuka-1.1029940

DD: http://dalademokraten.se/sida/id/104018/

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0